Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus

​Els CAP pallaresos faran proves PCR als pacients amb símptomes a partir d’aquest dilluns

Els tests es faran a aquells pacients amb simptomatologia i sempre que un metge consideri que s'ha de fer la prova

Redacció 11 de maig de 2020 a les 09:17
Pla mitjà d'una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori | ACN
Els Centres d'Atenció Primària (CAP) pallaresos faran proves PCR a aquells pacients amb símptomes de Covid-19. Es començarà a partir d'aquest dilluns als centres que formen part de les tres regions sanitàries que han passat a la fase 1 de la desescalada. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que es farà a aquells pacients amb simptomatologia i sempre que un metge consideri que s'ha de fer la prova, però "no arbitràriament a tota la població".


"Si funciona bé en les tres primeres regions, és una bona manera de comprovar que anem pel bon camí", ha dit Vergés. La consellera ha explicat que des de l'atenció primària s'ha fet seguiment de 160.336 persones per coronavirus, ja sigui amb símptomes o amb confirmació a partir d'una prova PCR. La majoria de centres ja tenen els protocols.

La consellera ha explicat que es faran aquests tests PCR a l'atenció primària dins de l'estratègia d'identificar casos nous i els seus contactes, aïllar-los i fer-ne el seguiment. A partir de dilluns aquestes proves PRC a l'atenció primària es començaran a fer a les tres regions sanitàries que passen a la fase 1, és a dir, a l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.
 
La consellera ha explicat que, al llarg de l'epidèmia, el comportament de la població cap a l'atenció primària s'ha "capgirat", ja que inicialment el 70% hi anava presencialment i el 30% no, i ara la tendència és a la inversa. A partir d'ara, Vergés ha demanat contactar per telèfon o per l'aplicació quan es tenen símptomes.


Pel que fa a la capacitat de fer proves PCR, Vergés ha remarcat que ha augmentat "moltíssim" i que en els laboratoris de Salut se'n fan 8.000 al dia. S'hi haurà de sumar, ha afegit, les del programa Orfeu i altres que s'afegiran les properes setmanes, com a través del Banc de Sang i Teixits. "Tenim capacitat suficient i amb marge per poder abordar amb molta seguretat les properes fases", ha dit.

Vergés ha recordat que les empreses són "lliures" de fer PCR als seus treballadors, però ha advertit que no són "útils" des del punt de vista del control de l'epidèmia. I ha estat especialment crítica amb l'opció de fer PCR als futbolistes professionals, perquè "dona la sensació que hi ha determinades persones amb privilegis” i que “és un mal missatge de cara a la ciutadania estar prenent aquestes decisions", ha dit.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació