Divendres, 19 d'abril de 2024
os bru

Entitats ecologistes demanen el trasllat d'un os de la població càntabra per compensar la mort de Cachou

Volen conèixer el resultat de la necròpsia, inclosos els resultats de les anàlisis toxicològiques

Redacció 23 d'abril de 2020 a les 09:26
Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d’abril | Agents Rurals
Un total de 22 organitzacions conservacionistes catalanes, espanyoles i franceses demanen el trasllat d'un os de la població cantàbrica als Pirineus per compensar la mort de Cachou i enfortir la variabilitat genètica de la població d'ossos. Les entitats assenyalen que Cachou i el seu pare Balou, que va aparèixer mort l’any 2014 en "estranyes circumstàncies”, contribuïen de forma decisiva en la diversitat genètica de l'espècie perquè no tenien parentiu amb l'os Pyros, del qual descendeixen bona part dels ossos pirinencs.


Els ecologistes també demanen conèixer el resultat de la necròpsia completa de Cachou, inclosos els resultats de les anàlisis toxicològiques, a la recerca de verins. Les organitzacions conservacionistes no volen que la mort de Cachou quedi en “la impunitat ni en el silenci” i ja han escrit als seus respectius ministeris per “exigir” que se'ls comuniquin, tots els informes que permetin aclarir les causes reals de la mort de l'animal, “en plena joventut” quan només tenia 6 anys.

Volen conèixer l'informe tècnic que especifica en quines condicions es va realitzar l'experimentació d'un producte químic en carronyes per a provocar l'aversió de Cachou cap a la carn, per saber el nom del producte, la seva fórmula, les dosis emprades en quines quantitats de carronya i qui va autoritzar aquesta experimentació sobre una espècie protegida en perill d'extinció.


Així mateix, demanen que la Generalitat conservi les restes de l'os en condicions “idònies” perquè es pugui realitzar una segona necròpsia per part d'un altre organisme especialitzat, en cas que fos necessari aclarir alguns resultats. La vintena d'organitzacions conservacionistes plantegen al Ministeri de Transició Ecològica que s'avaluï l'efecte d'aquesta mort sobre la viabilitat de la població pirinenca i la possibilitat d'iniciar els procediments per a la reintroducció d'un exemplar mascle.

Entre les entitats catalanes i espanyoles que fan aquesta petició destaca Ipcena, SEO Birdlife, Ecologistes de Catalunya, Fapas, Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos, WWF España, Trenca i Naturaleza Rural.

Depana reclama informació "fiable, transparent i rigorosa"

L'entitat conservacionista Depana lamenta també la mort de l'os Cachou perquè estava destinat a "aportar el seu llinatge a l'homogènia colònia ursina del Pirineu". Depana ha dit que confia que la informació que es faciliti sobre la mort de l'os Cachou sigui "fiable, transparent i rigorosa" i espera a tenir les conclusions definitives de la necròpsia de l'animal i de l'anàlisi toxicològica per poder emetre un judici de valor amb tots els elements. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació