Dimarts, 17 de setembre de 2024
flora

​Catalunya, Andorra i França creen la primera xarxa de laboratoris botànics a cel obert d'Europa

Participen en la iniciativa el Parc Natural de l'Alt Pirineu, les Capçaleres del Ter i del Freser, el del Cadí-Moixeró

Redacció 22 d'abril de 2020 a les 11:29
El Parc Natural de l’Alt Pirineu forma part d’aquesta iniciativa | ACN
Catalunya, Andorra i França han creat la primera xarxa transfronterera de laboratoris botànics a cel obert a Europa. L'objectiu és preservar i promoure la flora com a patrimoni natural transfronterer de l'est del Pirineu, integrada pels Pirineus Orientals, Arieja, Catalunya i Andorra.

Hi participen el servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Es tracta del projecte FloraLab, finançat amb un 65% amb fons Feder, dins el projecte Interreg POCTEFA V-A Espanya-França-Andorra. En total, el projecte compta amb una inversió de més de 625.200 euros.


La idea és crear una xarxa de laboratoris botànics oberts en els tres països implicats, per continuar millorant els coneixements i innovar en el seguiment de la flora oriental pirinenca rara i amenaçada, amb el suport de la investigació científica. Les espècies objecte d'estudi i conservació dins els laboratoris a cel obert són endèmiques dels Pirineus orientals o bé es troben en el seu límit de distribució sud. Algunes d'aquestes espècies són el maiàntem, el julivert d'isard, l'esperó muntanyenc o la Fetgera daurada.

També es pretén promoure la cooperació interprofessional i transfronterera per a la preservació i la gestió concertada d'aquesta flora i dels seus hàbitats. A més, es vol formar estudiants de biologia i ecologia i diferents actors del territori (pastors i ramaders, forestals o guies de muntanya) en el coneixement de la flora pirinenca. Finalment, també es vol treballar perquè aquest tema sigui accessible al gran públic.

Entre les accions previstes, està previst desenvolupar un distintiu ambiental Pobles Botànics Pirinencs, celebrar un festival d'una setmana dedicat a la flora dels Pirineus o la de crear un mòdul formatiu específic per al projecte a la Universitat de Perpinyà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació