Dijous, 25 d'abril de 2024
museu de la conca dellà

El Museu de la Conca Dellà celebra 25 anys amb les obres d'ampliació a punt de començar

El coll de dinosaure de més de cinc metres ha d'esdevenir el principal reclam de l'equipament en el pròxim quart de segle

Redacció 15 d'abril de 2020 a les 10:40
Vista de l’entrada del Museu de la Conca Dellà | Museu de la Conca Dellà
El 8 d'abril del 1995, ara fa 25 anys, s'inaugurava el Museu de la Conca Dellà. Els responsables de la creació del museu van ser grups d'arqueòlegs i paleontòlegs que, a finals dels anys vuitanta, van arribar a Isona per excavar a la ciutat romana d'Aeso i a alguns jaciments de dinosaure. La importància d'aquelles primeres troballes van portar a l'ajuntament a la creació de l'equipament.

Transcorreguts 25 anys, el Museu s'ha convertit en un referent d'arqueologia i paleontologia del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Ara, encara el futur amb la seva ampliació com a gran projecte. Finalitzada aquesta obra, el complex exhibirà una de les troballes més grans fetes mai a Europa: el coll de dinosaure de més de cinc metres trobat l’any 2014 al jaciment d'Orcau-1.
 

Imatge de la restauració del coll de dinosaure l’any 2015. Foto: ACN


Durant aquests 25 anys, al Museu de la Conca Dellà hi ha entrat un extens volum de peces extretes de diferents jaciments del municipi. Des del 2001, moment en el qual les restes paleontològiques es van començar a quedar a Isona, el Museu ha documentat uns 8.500 registres. Àngel Galobart, director del Museu d'Isona, ha explicat que a un mateix número de registre hi poden haver moltes peces i ha afegit que encara en tenen al dipòsit del museu per classificar.

Per celebrar el primer quart de segle, el Museu dona a conèixer a través de les xarxes socials les 25 peces més especials de la col·lecció. Una peça per any de celebració. Han començat per una urna ibèrica feta a mà trobada al Serrat dels Espinyers (segles III-I aC).
 
Durant els primers anys, totes les peces que entraven al Museu eren de jaciments del municipi d'Isona i Conca Dellà. Amb els anys, l'equipament s'ha anat fent gran i s'ha convertit en un centre de referència. Ara també acull peces trobades en jaciments de la Noguera o l'Alt Urgell.

Galobart destaca alguns dels fets més rellevants durant aquests anys a nivell arqueològic i paleontològic, com han estat la descoberta de la muralla de la vila romana d'Aeso; la descoberta de la vila romana de Llorís; la documentació de la primera espècie de dinosaure trobat a Catalunya (Pararhabdodon isonensis), i la descoberta del coll de dinosaure de més de cinc metres trobat al jaciment d'Orcau, que permetrà documentar una nova espècie.


Àngel Galobart ha explicat que tenien pensat fer diferents activitats per celebrar l'efemèride però que aquesta celebració s'està fent des del confinament. A través de les xarxes socials totes aquelles persones que han estat relacionades amb el Museu en algun moment, durant aquests 25 anys, expliquen la seva vinculació o aportació a l'equipament.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació