Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

​Salut comença a dur a terme tests ràpids al Centre Geriàtric de la Pobla

Els resultats permetran organitzar internament els centres residencials i prendre les decisions que s'escaiguin per ajudar a evitar contagis

Redacció 14 d'abril de 2020 a les 08:36
Els tests ja han arribat a la Pobla | ICS Pirineu
Les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran estan dotades amb 7.000 tests ràpids, 5.600 a les comarques de Ponent i 1.400 a les de muntanya, per a fer proves serològiques de la Covid-19. Aquests s'han enviat a les àrees bàsiques de salut del territori i aquest dilluns els professionals de l'atenció primària han començat a utilitzar-les, principalment, en usuaris i treballadors que no hagin donat positiu prèviament en un test PCR.

Concretament, les proves s'han iniciat en quatre centres on s'han registrat casos de coronavirus, un dels quals és el Centre Geriàtric del Pirineu de la Pobla de Segur, que suma 11 morts en tot l'episodi. Els tres restants són la Residència d'Avis Vall d’Àger (Noguera), la Residència La Fuliola i Boldú (Urgell) i la Residència Sant Antòni de Vileha (Val d'Aran). Els resultats dels tests ràpids serològics permetran organitzar internament els centres residencials i prendre les decisions que s'escaiguin per ajudar a evitar contagis.


Així, els casos negatius de les proves requeriran d'una confirmació per PCR i, si aquesta dona positiu, els usuaris seran aïllats de manera automàtica dins del mateix equipament o es derivarà a un altre si a la mateixa residència hi ha dificultats per dur a terme aquesta mesura. Mentre, els treballadors que obtinguin un resultat positiu per PCR, seran donats de baixa immediatament i es confinaran al seu domicili. 

Diferències entre els dos tests

Els testos ràpids serològics es basen en la resposta immunològica del pacient, es poden fer a peu de llit i els resultats s'obtenen en 20 minuts. A més. tenen més fiabilitat en estadis més avançats de la malaltia i permeten saber qui l'ha passat i qui no.
 

Recollint una mostra al Centre Geriàtric del Pirineu. Foto: ICS Pirineu


Les proves PCR detecten la presència del virus des de l'inici de la infecció, són les més fiables i es realitzen en un laboratori acreditat i en condicions de bioseguretat, però la mostra es pot extreure en qualsevol indret. El temps de processament va de 4 a 6 hores, tot i que hi ha alternatives més ràpides que s'espera introduir aviat. També cal afegir que en aquest cas es necessita l'expertesa d'un microbiòleg per a la seva interpretació.



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació