Dimarts, 28 de maig de 2024
fibra òptica

El Govern aprova d’urgència el desplegament de la xarxa de fibra òptica al Pallars Sobirà

Els treballs d’estesa connectaran Sort amb Vielha i això permetrà també connectar els municipis pallaresos al seu pas

Jordi Ubach Llorens 7 d'abril de 2020 a les 16:29
La xarxa s’estendrà de Sort a Vielha | Generalitat de Catalunya
El Govern de la Generalitat ha aprovat declarar com a obres d’emergència deu projectes de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, que afectaran 51 municipis de 16 comarques. Els treballs d’estesa de la xarxa connectaran la capital del Pallars Sobirà amb Vielha i això permetrà també connectar els municipis al seu pas, com Llavorsí, Rialp o Esterri d’Àneu. 

Aquesta aprovació, de caràcter urgent, es desplegarà en un termini d’entre 20 i 70 dies i permetrà assegurar la connectivitat en uns moments en què és bàsic garantir la cobertura a tot el territori, a causa de les mesures de confinament imposades per la pandèmia del coronavirus Covid-19. En concret, al Pallars els treballs s’efectuaran en dos trams: de Llavorsí a Sort i de Llavorsí a Vielha.

 
En total seran 10 projectes que permetran connectar deu capitals de comarca i els municipis al seu pas. A banda de Vielha i Sort, la resta són Falset, Puigcerdà, Moià, Montblanc, Valls, Gandesa, Solsona i les Borges Blanques. Segons el Govern, les necessitats generades pel teletreball i la formació en línia, entre altres, evidencien la necessitat “indispensable” de disposar d’una infraestructura de xarxa de fibra òptica amb uns nivells de seguretat física superiors a les existents.

Això ha de facilitar el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions en municipis que a data d’avui gaudeixen de nivells insuficients de cobertura de xarxes de nova generació, com poden ser moltes zones de les comarques pallareses. Val a dir que actualment, degut a la crisi sanitària i les mesures de confinament, els increments de trànsit d’Internet s’han situat entre un 50% i un 80% a Catalunya.


Segons el Govern, el desplegament afectarà directament a 51 municipis de 16 comarques que actualment tenen una cobertura insuficient, així com a molts altres municipis de forma indirecta pel fet de tenir més a prop la xarxa de la Generalitat. El Govern va aprovar el passat mes d’octubre el pla per finalitzar el desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat al conjunt de les capitals de comarca. Aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura de 6,4 milions d’habitants, el 84% de la població de Catalunya.

Amb el desplegament d’aquests trams quedaran cobertes deu capitals més i només restaran pendents el Vendrell, Banyoles i Pont de Suert, que també es connectaran abans de final d’any.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació