Dimecres, 24 d'abril de 2024
avortament

Apareixen cartells als centres de salut que reivindiquen el dret a l’avortament al Pallars

L’Hospital del Pallars, la seu de l’ICS i diferents CAP de la comarca han aparegut aquest matí amb missatges que reclamen el dret a l’avortament al territori

Jordi Ubach Llorens 9 de març de 2020 a les 11:17
Entrada del CAP de la Pobla de Segur | Dones feministes del Pallars
L’Hospital del Pallars de Tremp i la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Tremp, així com diferents CAP de la comarca, han aparegut aquest matí amb diferents cartells que reclamen el dret a l’avortament al territori. El col·lectiu de dones feministes del Pallars ha recolzat aquesta acció a través d’un comunicat, on lamenten no poder avortar al Pallars malgrat complir els supòsits legals que preveu la llei.

L’actual legislació garanteix els drets fonamentals en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva i regula els supòsits en què es pot interrompre l’embaràs. Segons aquesta llei, els serveis d’atenció sanitària de la xarxa pública han d’oferir el servei de l’avortament en els supòsits legals. El col·lectiu de dones feministes del Pallars denuncia que l’Hospital del Pallars no ofereix el servei d'interrupció voluntària de l’embaràs a causa de “l’objecció de consciència dels dos professionals que l’haurien de practicar”.

El col·lectiu lamenta que en el supòsit d’avortament farmacològic -fins la novena setmana de gestació-, les dones són destinades a Balaguer, on asseguren que només hi ha una professional sanitària que dona aquest servei. Per contra, en el supòsit d’avortament quirúrgic -entre la setmana 9 i la 14 de gestació-, les usuàries s’han de desplaçar a la resta de demarcacions catalanes, ja que a Lleida, asseguren, no s'ofereix aquesta opció.
 

L’Hospital del Pallars també s’ha llevat amb cartells. Foto: Anna Solana


El grup de dones ha mostrat la seva “sorpresa” per la poca visibilitat que s’ha donat al que qualifiquen de “manca de drets” per part dels treballadors de l’Hospital, els sindicats i l’equip que dona el servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva. També han posat de manifest “la nul∙la preocupació per part dels polítics i polítiques del territori”, a qui emplacen a actuar i a qui acusen d’estar “de braços plegats” i de ser “còmplices” amb el seu “silenci”.

La direcció de l’Hospital del Pallars ha exposat a Pallars Digital que el centre hospitalari compleix amb la normativa actual pel que fa a la interrupció voluntària de l’embaràs, publicada pel Servei Català de la Salut. La normativa es pot consultar en aquest apartat del web.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació