Dissabte, 20 d'abril de 2024
integració

Tremp acollirà en dos pisos a 10 joves emigrats sols en un projecte pioner

El conseller Chakir el Homrani ha presentat a la ciutat el projecte Avenir, que combinarà la part educativa i social dels joves amb la formativa i laboral

Jordi Ubach Llorens 28 de febrer de 2020 a les 16:29
El Homrani, durant la presentació del projecte Avenir aquest divendres a Tremp | Afers socials
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat avui a Tremp el projecte Avenir, una iniciativa pionera per fomentar als Pirineus l’acollida i integració de joves emigrats sols. Aquesta iniciativa, finançada amb un milió d’euros, preveu habilitar properament dos pisos tutelats a la capital del Pallars Jussà per acollir inicialment un total de 10 joves, la majoria dels quals entre 16 i 17 anys i provinents de zones rurals.

El projecte combinarà la part educativa i social amb la formativa i laboral. En el primer àmbit és fomentarà sobretot el descobriment de l’entorn de muntanya des d’un punt de vista cultural, esportiu, lúdic i de lleure per generar vincles socials i afecció dels joves emigrats al territori. La segona part es fixarà en l’àmbit de les professions de muntanya, oferint als joves una sortida formativa i professional adaptada a les necessitats del Pirineu.

Es tracta d’un projecte pioner que s’emmarca dins del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible i la revitalització de les regions frontereres de Catalunya i França. Té tres anys de durada i permetrà impulsar l’Estratègia catalana d’acollida i inclusió d’infants i joves migrats sols. Ho farà a similitud dels programes de formació i inserció que França desenvolupa a la regió dels Pirineus per aquest col·lectiu.

Durant la presentació, el conseller El Homrani ha destacat el caràcter “transfronterer” de la iniciativa. “Aquest projecte és aliança, complicitat i treball conjunt per aconseguir millors objectius”, ha afirmat. El Homrani ha dit que aquest projecte ha de ser palanca de transformació a Catalunya i a França i ha reivindicat “la diversitat del nostre país i el treball per enfortir-la”.

El Homrani ha destacat que aquest projecte “també suposa una oportunitat per reflexionar sobre quin és el futur del territori, com generar activitat econòmica sostenible i oportunitats perquè els pobles no es buidin”. “Hem d’aprofitar aquest projecte per generar palanques, a l’entorn de l’ocupació, l’acreditació professional i els professionals del territori”, ha dit el conseller.

Tremp i el Consell Comarcal col·laboren en el projecte

La presentació, que ha tingut lloc a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC) de Tremp, ha comptat, entre d’altres personalitats, amb la participació de l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; de la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; i del vicepresident segon del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona.

Tant el consistori trempolí com l’ens comarcal col·laboren en el projecte, juntament amb altres organismes com la Delegació del Govern de l’Alt Pirineu i Aran, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), l’Agència Catalana de la Joventut, la Universitat de Barcelona, Pallars Actiu o altres entitats i institucions franceses.
 
El Homrani també ha tingut temps de visitar l’Ajuntament de Tremp, on ha tingut una trobada de treball amb l’alcaldessa, Maria Pilar Cases, i la delegada del Govern, Rosa Amorós. Després. el conseller també ha visitat el Centre Cívic i Centre de Dia per a gent gran de Tremp.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació