Diumenge, 26 de maig de 2024
diputació de lleida

​La Diputació destinarà a ajuntaments i consells el 42% de la inversió de 2020

S'aposta per donar més autonomia als municipis, dotant-los amb més recursos però més ajuts plurianuals

Redacció 4 de febrer de 2020 a les 09:46
Presentació dels pressupostos aquest dilluns a la Diputació de Lleida | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida destinarà als ajuntaments i consells comarcals el 42% de les inversions i ajuts previstos en el projecte del pressupost per a l'any 2020, que aquest dilluns ha estat presentat pel president Joan Talarn, el vicepresident primer Jordi Latorre, la diputada portaveu d'ERC Mercè Carulla i la diputada portaveu de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme Rosa Pujol. El pressupost consolidat, inclosos els organismes autònoms, és de 133.894.305€, un 3,3% més que els 129.759.110€ de l'any 2019.

Del total previst a inversions i ajuts, 37.550.000€ (42%) tindran com a beneficiaris directes els ajuntaments i consells comarcals de Lleida, el Pirineu i l'Aran. 15.200.000€ (17%) es destinaran a inversions directes al territori, quantitat que s'incrementarà amb els 10.000.000€ per al desplegament de la fibra òptica que s'incorporaran al pressupost d'enguany en fer la liquidació de l'anterior.


Les entitats i associacions del territori rebran 8.800.000€ (10%), a través de convenis i convocatòries de concurrència competitiva, i 22.750.000€ (25%) es destinaran a Personal. El nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques. En aquest sentit, Jordi Latorre s'ha refermat en el compromís que els pressupostos tinguin un gran consens amb la resta de grups polítics.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que la distribució de les partides s'ha reformulat respecte dels pressupostos anteriors alliberant les partides dels òrgans de Govern i de Presidència d'una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats als serveis de la Diputació que li són naturals, com l'IEI aquells d'àmbit cultural, Salut, o Cooperació Municipal, i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva.

L'àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d'1,2M€ per a fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori; una partida de 600.000€ per a despeses extraordinàries justificades a les que hagin de fer front els ajuntaments, i un Pla de Suport a l'Esport dotat amb 1.850.000€ que es concediran a través d'un sistema de concurrència competitiva, fomentant l'esport femení, de base i inclusiu, sense deixar de banda aquells esdeveniments que sense el suport de la Diputació no es podrien realitzar.

El vicepresident primer Jordi Latorre ha manifestat que aquests pressupostos, pel que fa a les àrees de Cooperació, Medi Ambient i Noves Tecnologies advoquen per donar més autonomia als municipis, en el sentit de dotar-los amb més recursos, menys convocatòries, però més ajuts plurianuals. Així, s'han previst 4,8M€ per Cooperació Comarcal i 18M€ per Cooperació Municipal. En aquest apartat es destinaran 11M€ d'aquest pressupost pel Pla de Cooperació 2020.

El president Joan Talarn també ha destacat que amb els 14.830.661€ destinats al departament de Serveis Tècnics es vol millorar la mobilitat al territori a través de la redacció del Pla Zonal, que determini les necessitats de les vies terrestres al territori, però també amb una inversió de 2M€ per a camins municipals i 2,6M€ per a la millora de les carreteres de les que és titular la Diputació.

Finalment, el president Joan Talarn ha manifestat la voluntat d'incorporar les millores que puguin aportar els grups de l'oposició al projecte de pressupost que serà aprovat pel ple que la Diputació té previst fer el proper 21 de febrer.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació