Divendres, 13 de setembre de 2024
festes del foc

Presenten el projecte que preveu la creació d'un museu virtual fallaire i una aplicació mòbil

Organitzar un simposi internacional és un altre dels objectius del projecte de les festes del foc als Pirineus

Redacció 30 de gener de 2020 a les 12:01
Imatge de la presentació del projecte Prometheus de les festes del foc als Pirineus | UdL
Un museu virtual sobre la festa de les falles, haros i brandons és una de les accions destacades del projecte Festes del foc dels solsticis del Pirineu que impulsa la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL) amb set socis més, centres de recerca i institucions públiques catalanes, franceses i andorranes.

El museu es planteja com un espai interactiu, participatiu i inclusiu destinat a promoure la cultura popular i el patrimoni immaterial tot emprant les noves tecnologies. La idea és que hi participin les pròpies comunitats fallaires aportant material i explicant com volen ser conegudes, "una mena de wikimuseu", ha explicat el professor de la Universitat de Barcelona, Xavier Roigé, en la presentació oficial del projecte que s'ha fet aquest dimecres a la UdL.


A més del públic en general, el museu també estarà adreçat a professionals i tècnics del sector educatiu perquè puguin divulgar la riquesa del patrimoni immaterial dels pobles fallaires, així com a investigadors i estudiosos, que hi podran trobar documentació diversa i recerques. "No es vol fossilitzar la festa, sinó fer-la viva i fer-la viure a través de les noves tecnologies, perquè això és el més interessant", ha assenyalat Roigé. 

A banda del museu, el projecte inclou la creació d'una aplicació mòbil per a la senyalització dels 63 pobles fallaires (tres a Andorra, 17 a Catalunya i estat espanyol i 34 a França); l'elaboració de materials pedagògics per a centres de primària i secundària en occità, català, castellà, i francès, de materials divulgatius per pimes i organismes oficials; la celebració d'un simposi internacional sobre falles, haros i brandons, i la posada en marxa d'estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial del Pirineus.

El projecte, amb un pressupost d'un milió d'euros, compta amb 670.344,42 euros dels fons FEDER de la Unió Europea. Aquest dimecres s'ha presentat a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, amb la participació de la directora del CEPIP, Sofia Isus; la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; i el rector de la UdL, Jaume Puy, que ha dit que el projecte contribuirà a dinamitzar el Pirineu. 

A més de la UdL, els socis del projecte són les universitats de Barcelona i de Perpinyà Via Domitia, el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes-Institut Occitan de Cultura, el Departament de Cultura, el govern d'Andorra, el Conselh Generau d'Aran, i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació