Dissabte, 20 d'abril de 2024
geologia

Inaugurat a Tremp el «Pirineus Geological Open Museum», un museu a l'aire lliure per divulgar les Ciències de la Terra

Aquest nou espai vol apropar conceptes bàsics de la geologia i l'evolució de la Terra a la ciutadania, de manera senzilla i lúdica però amb rigor científic

Redacció 11 de gener de 2020 a les 20:53
Calvet, acompanyat de diferents autoritats, visitant el Jardí de Roques amb el Far al fons | Jordi Ubach
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, han inaugurat aquest dissabte el Pirineus Geological Open Museum (PGOM), situat a la capital del Pallars Jussà. Es tracta d’un museu geològic a l’aire lliure que vol apropar a la ciutadania conceptes bàsics sobre la geologia, amb especial atenció a la pròpia del Pirineu, i sobre l’evolució de la Terra i de la vida. Tot plegat, de manera senzilla i lúdica però sense perdre el rigor científic.

El PGOM és fruit de la col·laboració entre l’ICGC, l’Ajuntament de Tremp, el Gremi d’Àrids de Catalunya i també d’ajuntaments i particulars, que han cedit les roques que s’hi exposen. Les obres van començar durant el 2019 i han tingut un cost de prop de 235.000 euros, a càrrec de l’ICGC. El museu s’estructura en tres àmbits: el Jardí de les Roques, l’Avinguda dels Temps Geològics i el Far.

El Jardí de les Roques, el segon existent a Catalunya després del de Rubió, al terme municipal de Soriguera, s’ubica al barranc del Joncar i exposa 13 blocs representatius de roques dels Pirineus corresponents a períodes geològics concrets, com ara columnes de basalt, pissarra o diversos tipus de roca calcària. Cada bloc disposa d’un faristol amb la seva informació bàsica.

De la seva banda, l’Avinguda dels Temps Geològics s’ha habilitat al passeig Pompeu Fabra i reprodueix, mitjançant paviment de diferents colors, la Taula Internacional dels Temps Geològics. Aquesta taula és el marc de referència de les Ciències de la Terra en el qual s’inscriu i s’explica l’evolució del planeta. Combina una escala numèrica per mesurar l’edat de la Terra en milions d’anys i una escala en unitats de temps relatives que permet dividir aquesta edat en eons, com l’Arqueà, o en períodes, com el Cretàcic o el Juràssic, fins a l’actualitat.
 

Calvet, acompanyat de Cases, visitant l’Avinguda dels Temps Geològics. Foto: Jordi Ubach


La Taula es completa amb l’apunt de les principals fites de la vida a la Terra en el seu període corresponent, com pot ser la formació de la Lluna, la desaparició dels dinosaures o l’aparició dels primers humans, entre d’altres. En conjunt, explica 4.600 milions d’anys d’història del nostre planeta. Uns faristols informatius ajuden la ciutadania interessada a interpretar el significat de l’Avinguda dels Temps Geològics.

Finalment, el Far és una torre de sis metres d’alçada i amb il·luminació nocturna, fabricada en acer, amb tres gabions o caixes enreixades omplertes de pedra seca. Se situa a la confluència entre el Jardí de les Roques i l’Avinguda dels Temps Geològics, com a fita que uneix ambdós espais.

Un laboratori natural de primer nivell

El PGOM es troba molt a prop del Centre de Suport Territorial que l’ICGC té a Tremp i complementa una zona que concentra en pocs quilòmetres quadrats un laboratori natural de primer nivell. És una àrea amb un gran valor geològic que permet, entre altres, explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha posat en valor que tant el projecte del PGOM com la seu de l’ICGC i el projecte del Geoparc, “fa de Tremp la capital geològica del país”. “Tenir aquesta instal·lació de l’ICGC a Tremp ens permet projectar-nos com a país des de la geologia, des del coneixement del terra que trepitgem”. Per altra banda, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha destacat el paper del Geoparc Orígens en la difusió de la riquesa geològica de la Conca de Tremp.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació