Divendres, 19 d'abril de 2024
trànsit

El tall a la C-13 provoca un 10% de cancel·lacions hoteleres i fins a un 40% als restaurants del Sobirà

Municipis i hostalers reclamen més inversions en infraestructures a la comarca

Redacció 30 de desembre de 2019 a les 10:33

A banda de l’evident afectació sobre els veïns i veïnes dels municipis afectats, el tall d’aquest cap de setmana a la C-13 entre Rialp i Llavorsí ha tingut efectes negatius sobre el turisme i ha provocat la cancel·lació del 10% de les reserves hoteleres a la comarca, segons ha explicat el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau. A banda d’aquest 10% d’afectació, Castellarnau també ha afegit que hi ha "altra gent que hauria vingut però al veure les condicions no ho han fet".

El sector de la restauració ha estat l'altre gran afectat per l'esllavissada de divendres. Si en aquesta època de l'any l'ocupació als restaurants acostuma a fregar el 100%, aquesta cap de setmana "ha costat" tenir un 60%, ha precisat Castellarnau. Des de la federació, així com també des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, han agraït la rapidesa dels treballs per a reobrir la carretera. Tot i això, coincideixen en reclamar millors inversions per tal d'evitar que es repeteixin episodis com el d'aquest cap de setmana.

Castellarnau també ha explicat que gran part dels turistes que aquest diumenge tornaven als seus llocs d'origen han marxat "a primera hora del matí" fent la ruta de més de tres hores que travessa el Coll de la Creu de Perves, el túnel de Vielha i el Port de la Bonaigua. "No han gaudit del diumenge sinó que han marxat després d'esmorzar perquè no sabien com acabaria el dia", ha indicat.
 

Un cotxe circula en direcció Llavorsí al punt exacte de l’esllavissada. Foto: ACN


Així mateix, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha assegurat en un comunicat que el sector econòmic de la comarca "ha rebut una patacada", i ha afegit que malgrat s'hagi "intentat minimitzar al màxim" l'afectació, el tall de la C-13 ha estat "especialment dur" per l'economia de la comarca, ja que que aquests "són els dies més forts de la temporada".

Reclamen més inversions 

Tant Castellarnau com Isús coincideixen en reclamar més inversions per a la comarca. El president del Consell Comarcal ha indicat en un article d’opinió que tot i haver habilitat el pas alternatiu a la C-13, la comarca "continua tenint una situació de provisionalitat".

Per aquest motiu, demana que es busquin "solucions definitives" i que es faci més inversió "que la que s'ha fet en l'última dècada" perquè "no es repeteixin episodis com els d'aquestes dies". "Tenim compromisos des de fa molt temps, ara el que volem són realitats i estarem satisfets quan les vegem", ha finalitzat Isús.
 

Damià Calvet va visitar dissabte la zona afectada. Foto: Territori


Per la seva banda, Castellarnau ha lamentat que no s'hagin invertit més diners per prevenir esllavissades com la del divendres. "Ara el mal ja està fet i esperem que no torni a passar", ha dit Castellarnau, que ha afegit que "la part positiva" que se'n desprèn és adonar-se de com de "fràgils" són. "El Pallars Sobirà és un cul de sac, sobretot a l'hivern", ha dit. 

Per últim, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida també ha reclamat més infraestructures per la comarca i la possibilitat de plantejar el projecte del túnel de la Bonaigua perquè "la gent es pugui comunicar, viure i treballar durant tot l'any en aquesta zona de muntanya, que ja costa prou viure-hi”. Una petició a la que també s’hi ha unit l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, que en declaracions a RAC1 ha reivindicat la construcció del túnel de la Bonaigua.
 

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries en temps real

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació