Investigadors del
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han trobat noves localitats de distribució del ratpenat de Bechstein a Catalunya, una espècie de ratpenat forestal molt rara i desconeguda, amenaçada a escala europea i ibèrica. Arran de la recerca en diferents comarques, aquest estiu es va capturar un mascle d’aquest ratpenat de Bechstein al bosc d’Aulàs, al terme municipal de Tremp.
Els tècnics van marcar l'animal amb un emissor que va permetre trobar el forat d'arbre que utilitzava com a refugi, i obtenir informació sobre la seva activitat nocturna, els seus hàbits de caça i preferència de refugis. El ratpenat de Bechstein és una espècie protegida i amenaçada, seleccionada com de conservació prioritària a escala europea.
Els investigadors indiquen que és probable que es puguin trobar altres localitats, malgrat que les estimacions apuntin que la distribució a Catalunya és molt localitzada. Per tant, és una espècie vulnerable de desaparèixer. Una de les incògnites més grans és saber quantes femelles reproductores pot haver-hi a Catalunya. Fins ara les dades de cria conegudes són escasses.
La recerca forma part del projecte que revisa l'estat de conservació dels ratpenats a Catalunya, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Servei de Planificació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, del qual el CTFC n'és entitat col·laboradora.
El ratpenat de Bechstein és una espècie protegida i amenaçada, seleccionada com de conservació prioritària en l'àmbit europeu i considerada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades. A Catalunya hi ha molt poques dades, fins al punt que es pot considerar que es troba en perill d'extinció. Es tenen escasses dades de cria, entre les quals destaca una femella lactant capturada en un bosc del Solsonès per part del CTFC.
El principal problema d'aquesta espècie és la manca de rodals de bosc madur, en especial de boscos caducifolis o mixtes amb abundància de cavitats i nius de picots, el seu principal hàbitat. Per això és crucial preservar els boscos madurs i arbres grans i vells, i crear accions destinades a incrementar les masses madures al nostre territori.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Fes-te subscriptor