Divendres, 26 d'abril de 2024
esquí

​El Govern vol que les estacions d'esquí es converteixin en porta d'entrada als parcs naturals

La ubicació d'un mirador nocturn a la cota 2.000 d'Espot és una de les primeres accions que es materialitzarà del conveni

Redacció 23 de novembre de 2019 a les 10:31
La signatura dels convenis va tenir lloc a la seu de l’ICGC | Territori
La secretària de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han signat aquest divendres a Tremp dos convenis per concretar accions de promoció conjunta en l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i les estacions de muntanya d’Espot i Port Ainé.

Font ha expressat el desig que els dos complexos es converteixin en les portes d'entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes, pel que fa a Espot, i al Parc Natural de l'Alt Pirineu des de Port Ainé. Una de les primeres accions que es portarà a terme és la instal·lació d'un nou mirador a la cota 2.000 de l'estació d’Espot, des d’on es podrà observar el cel nocturn Starlight del Parc Nacional d'Aigüestortes. El mirador s’ubicarà a una àrea annexa a la cafeteria de l’estació.

Entre les accions que efectuarà el Parc Natural de l’Alt Pirineu a l'estació de Port Ainé destaca la creació d'un expositor amb un tall d'avet centenari, amb informació sobre l'exemplar i l'espècie derivades d’un estudi dendomètric de l'arbre, que durà a terme el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Es tracta d’un avet d’uns 350 anys que es va haver de tallar a la carretera d’accés a l’estació per seguretat i que es col·locarà a l’entrada de l’hotel de Port Ainé. 

A l’estació de Rialp, a més, s’instal·larà un ecocomptador dels vehicles que accedeixen als aparcaments de l’estació de Port Ainé i la zona del Massís de l’Orri. Es tracta d’un aparell per comptar de manera automàtica els vehicles que accedeixen a l'estació i a la Vall de Santa Magdalena, dins l’àmbit del Parc Natural. Permetrà a l'estació disposar de les dades d'afluència i millorar el recompte de visitants de l’estació per dissenyar millor la gestió dels seus aparcaments.
 

Cendrer dissenyat per distribuir entre els clients de Port Ainé. Foto: Territori


Aquests convenis també inclouen jornades formatives als treballadors d'aquests complexos hivernals perquè contribueixin a conscienciar els esquiadors de la importància d'evitar zones sensibles amb determinades espècies i de ser respectuosos amb la natura. A més, el Parc Natural i l'estació de Port Ainé han treballat conjuntament per a distribuir gratuïtament un nou cendrer ecològic als esquiadors i facilitar que no es llencin burilles a l'entorn natural.

Inversió de 20.500 euros

Subirà ha destacat que “volem impulsar el coneixement i la divulgació del medi natural de Catalunya entre els visitants dels parcs naturals”, i ha posat en valor la col·laboració amb FGC, per “donar a conèixer als visitants que arriben a les estacions de muntanya buscant esport i aventura que hi ha moltes més coses, que estan en un entorn envoltat de natura i biodiversitat”. Així,  “l’experiència és més rica i plena i la compartiran més”, ha apuntat.

Per la seva banda, Ricard Font, ha destacat que “les estacions d’FGC són socis i porta d’entrada dels parcs naturals i volen desenvolupar una estratègia que té a veure amb els valors del paisatge, la natura, l’esport, la gastronomia de km 0, el desenvolupament econòmic del territori i la desestacionalització, una oferta de 360 graus els 365 dies de l’any”.
 

Subirà i Font signant aquest divendres els convenis. Foto: ACN


Els acords signats suposaran una inversió global de gairebé 20.500 euros, que anirà a càrrec del Departament de Territori (48%) i d'FGC (52%). Despleguen, d’aquesta manera, l’acord marc subscrit el passat mes de febrer entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils, Ricard Font. En acabar la signatura, s'han alliberat dos exemplars d'esparver comú recuperats per part del Centre de Fauna de Vallcalent. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació