Divendres, 19 de juliol de 2024
ecomuseu

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu passa a ser Museu de Suport Territorial del Pallars i l'Alt Pirineu

Oferirà un catàleg de serveis a una vintena d'equipaments patrimonials bàsics i béns culturals del territori

Redacció 18 de novembre de 2019 a les 10:08
Imatge d'una activitat recent a l'Ecomuseu | PNAP
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu passa a ser Museu de Suport Territorial (MST) i oferirà un catàleg de serveis a una vintena d'equipaments patrimonials bàsics i béns culturals del territori. Entre els serveis destaca l'assessorament, l'intercanvi d'informació, el préstec d'infraestructures i utillatge, la representació en plataformes, fòrums o debats, o el dipòsit de col·leccions i materials arqueològics.

L'equipament també podrà oferir altres serveis complementaris en funció de les necessitats com és la gestió compartida i temporal de determinats serveis, la producció i comunicació conjunta d'activitats de divulgació i ús del patrimoni, la gestió mancomunada de serveis i programes, la creació de valor patrimonial i captació de finançament de programes supralocals, la inspecció, l'elaboració d'estudis o les formacions.


L'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, des de la seva inauguració el 1994, ara just fa 25 anys, ha estat una entitat activa, oberta i dinàmica en l'àmbit de la gestió patrimonial en l'entorn del Pallars i l'Alt Pirineu al servei a les administracions, entitats i usuaris en general. Està previst que, en els propers anys, hi hagi fins a sis projectes de Museu de Suport Territorial en funcionament a Catalunya.

Programa Museu de Suport Territorial

Arreu de Catalunya existeixen un conjunt de museus que, a més de les seves col·leccions i infraestructures pròpies, gestionen equipaments d'índole diversa (jaciments arqueològics, centres d'interpretació, esglésies, cases-museus o monuments) i donen suport a comunitats territorials d'ordre supralocal. 

Els museus d'aquesta tipologia que volen esdevenir Museu de Suport Territorial han d'elaborar un projecte per un període determinat, d'acord amb una guia de referència, en el qual han de justificar la seva vocació territorial i presentar una anàlisi de les necessitats patrimonials i socials del territori. El Departament de Cultura els donarà suport mitjançant un conveni de col·laboració per un període determinat. 

El programa Museu de Suport Territorial s'ha impulsat des de la Direcció General del Patrimoni Cultural i s'ha encetat mitjançant projectes pilot el 2017 i el 2018 que han inclòs el Museu de les Terres de l'Ebre, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella, el Museu Comarcal de la Noguera i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Es tracta de museus amb una vocació territorial explícita i amb una contrastada trajectòria de suport al territori. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació