Dimecres, 24 d'abril de 2024
fires

Sort celebra aquest cap de setmana la Fira de Tardor

El 5è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta i la Mostra de cerveses artesanes de proximitat, principals atractius

Redacció 8 de novembre de 2019 a les 11:20
L’avinguda Comtes de Pallars s’omple anualment en motiu de la fira | Ajuntament de Sort
Sort ja ho té pràcticament tot a punt per acollir una nova edició de la Fira de Tardor de Sort, una fira que se celebra a la localitat des de temps immemorials i que compta amb l’ovella xisqueta com a principal protagonista. Durant tot el cap de setmana els visitants podran gaudir del mercat multisectorial i d’un ampli programa d’activitats.

L’origen de la Fira de Tardor de Sort rau en la necessitat de trobada per la compra-venda de bestiar. Aquest aspecte s’ha anat perdent amb el pas del temps fruit del canvi de costums i l’evolució del sector agrícola i ramader, obrint la porta a una fira multisectorial on el visitant troba des de maquinària agrícola i vehicles fins a un mercat artesanal de productes de proximitat.

Tot i així, l’activitat de compra-venda de bestiar per la fira ha evolucionat cap a la promoció de l’ovella xisqueta, una raça d’ovella autòctona catalana que s’ubica majoritàriament a l’Alt Pirineu. L’objectiu és posar en valor aquest tipus d’ovella i l’activitat ramadera que s’hi relaciona. Per aquest motiu, el diumenge se celebra el 5è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta, organitzat per l’Associació de Criadors d’Ovella Xisqueta (ACOXI) amb el suport de l’Ajuntament de Sort, i que premia a l’explotació que presenta la millor mostra d’aquesta raça.

En el marc d’aquest concurs els ramaders fan una exhibició de costums de pastoreig amb l’esperat Concurs del Ganxo, una tècnica tradicional que ajuda al pastor o pastora a agafar a l’ovella. I aquest any, per no perdre’ns cap detall del concurs hi haurà Tampanada Ràdio en directe explicant el minut a minut.
 

Un visitant acaricia una ovella xisqueta. Foto: Ajuntament de Sort


Seguint amb aquest esperit de canvi i adaptació a nous contextos, la fira es consolida com un esdeveniment on s’hi celebren diverses activitats culturals i lúdiques. Entre elles, la Mostra de cerveses artesanes de proximitat, on a part de poder provar una àmplia diversitat d’aquesta beguda es gaudirà de diverses actuacions musicals i concurs per triar la millor cervesa de la mostra.

La Fira de Sort, també vol ser un aparador dels productes i tradicions pallareses. És per això que la Fundació Casanovas-Sansa a través del projecte Recossira organitza per 10è any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars on s’hi apleguen més de cinquanta mostres artesanes d’aquest licor tant aromàtic. Recordem que el diari Pallars Digital sorteja dos ampolles de ratafia Recossira de la Fundació Casanovas-Sansa.

En aquest sentit, cal destacar l’Àrea KM0, un circuit que ningú pot perdre’s, on artesans i artesanes de tota la comarca, així com també comerços, indústries i entitats, exposen els seus productes i serveis, mostrant tota la riquesa i varietat de la que gaudim al Pallars Sobirà, generant així sinergies entre expositors i visitants i fomentant les relacions comercials dins la zona.
 

Consulta el programa de la Fira de Tardor de Sort

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació