1 de 10
canvi climàtic

​El Parc Natural de l'Alt Pirineu, escollit per estudiar els efectes del canvi climàtic a Europa

L'objectiu és definir i elaborar plans d'adaptació a partir de la creació de xarxes regionals i locals de treball

El Pirineu és especialment sensible al canvi climàtic | Territori
per Redacció, 31 d'octubre de 2019 a les 07:19 |
El Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha convertit en un dels 16 indrets de tot Europa escollits per estudiar els efectes del canvi climàtic. Així, s'ha incorporat al projecte AELCLIC-Pathfinder (Adaptation of European Landscapes to Climate Change), cofinançat per EIT-Climate-KIC, que és l'entitat pública-privada més important de la Unió Europea (UE) per abordar el canvi climàtic. L'objectiu és definir i elaborar plans d'adaptació al canvi climàtic a 16 paisatges europeus, a partir de la creació de xarxes regionals i locals de treball, que puguin ser replicats en paisatges similars.

En aquest marc, aquest dijous el parc organitza a Llavorsí el primer taller participatiu per identificar els actius clau que defineixen el parc natural, i contribuir a l'elaboració d'un futur Pla d'adaptació del paisatge del canvi climàtic específic per al paisatge pilot del Parc Natural de l'Alt Pirineu. És el tercer àmbit de Catalunya que se suma a aquesta iniciativa, en la línia de la lluita del Govern per fer front a l'emergència climàtica. Els altres dos espais són la Serra d'Ancosa (Anoia, Alt Camp i Alt Penedès), i la part final del riu Besòs, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.


Hi participen prop d'una quinzena de persones que conformen la xarxa local especialment creada per aquest objecte, integrada per ens locals, entitats ambientals, estacions d'esquí, guies interpretadors del parc, i experts meteoròlegs i climatòlegs de la societat civil, entre altres. La trobada compta amb xerrades, debats i un taller dinamitzat per la Universitat Politècnica de València, atès que el paisatge del Parc Natural de l'Alt Pirineu s'inclou dins l'àrea sud-est d'Europa, que coordina aquesta universitat.

El Pirineu, una zona sensible


La cita ha de servir per posar de relleu que els efectes del canvi climàtic ja es poden observar al Pirineus, en general, i al Parc Natural de l'Alt Pirineu, en particular, a partir d'indicadors com la temperatura, la precipitació i la innivació. Precisament, els ecosistemes d'alta muntanya són especialment vulnerables al canvi climàtic, segons l'Agència Europea del Medi Ambient.

Segons l'informe El canvi climàtic als Pirineus: impactes, vulnerabilitat i adaptació, publicat per l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, alguns dels seus efectes ja detectats són un increment de temperatura elevat, la reducció del mantell de neu, i la pèrdua de massa en els glaciars.

També es preveu el desplaçament de zones de vegetació, l'augment del risc de plagues i malalties forestals que podrien provocar una important pèrdua de biodiversitat, i canvis en la disponibilitat d'aigua, que afectarien l'economia, especialment el turisme de neu i l'activitat hidroelèctrica. També afectacions a infraestructures i nuclis urbans, derivades d'episodis d'inundacions i despreniments.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació