Divendres, 19 d'abril de 2024
ple

Tremp aprova un augment de taxes com l’IBI o l’impost sobre vehicles

L’IBI s’incrementarà en un 11% i el tipus aplicable passarà del 0,72% actual al 0,80%

Jordi Ubach Llorens 24 d'octubre de 2019 a les 11:26
Imatge del ple extraordinari celebrat aquest dimecres | Jordi Ubach
El ple de l’Ajuntament de Tremp ha aprovat en la sessió plenària extraordinària celebrada aquest dimecres al vespre una modificació de les ordenances fiscals reguladores de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), l’impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) i l’impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) per l’exercici 2020. Ho ha fet amb els set vots favorables d’ERC i Junts per Tremp (JxT) i els sis en contra de Compromís per Tremp (CxT).

En el cas de l’IBI, s’augmentarà en un 11% i el tipus aplicable passarà del 0,72% actual al 0,80%. Pel que fa a l’IAE i a l’increment d’aquest impost es preveu una nova categoria de vies públiques, amb una tarifa més alta. Hi haurà una bonificació per als vehicles amb zero emissions i ECO durant els primers sis anys i se suprimirà la bonificació de l’IVTM als vehicles de més de 25 anys, exceptuant els vehicles catalogats com històrics. Pel que fa a l’ordenança referent a les plusvàlues, aquest impost no es cobrarà si no hi ha un increment real del valor.

En el decurs de la sessió, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha explicat als veïns els supòsits en els quals, prèvia sol·licitud, es pot bonificar l’IBI. En aquest sentit ha destacat, entre altres, la bonificació del 50% a les famílies que tinguin la condició de família nombrosa, del 50% per als béns immobles que hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic i elèctric de l’energia provinent del sol; així com una bonificació del 95% per als béns rústics de les cooperatives agràries i d’explotació.

L’oposició critica l’increment de les taxes

Durant la seva intervenció, la portaveu de Compromís per Tremp, Sílvia Romero, s’ha mostrat crítica amb l’augment de les ordenances fiscals, especialment de l’IBI. La cap de l’oposició ha assegurat que es tracta del major increment de l’IBI al municipi dels darrers 15 anys, una pujada que segons ha assegurat, li pot suposar a un contribuent mitjà un increment d’uns 30 euros anuals. 

El regidor d’Obres i Urbanisme, Antoni Flores, va justificar l’augment de l’IBI pel descens dels ingressos ordinaris de l’ajuntament, per l’augment de les despeses ordinàries i estructurals degudes majoritàriament a l’envelliment d’equipaments municipals i del parc mòbil, així com per l’augment de les nòmines del personal, que s'han hagut d'ajustar a la normativa estatal.

Inclusió dins la reserva Starlight

Durant el ple celebrat aquest dimecres també s’ha aprovat sol·licitar a la Generalitat que el municipi de Tremp s’inclogui dins la zona 1 del mapa de contaminació lumínica, fet que significaria que el municipi entrés dins la reserva Starlight de la Unesco. Actualment Tremp figura a la zona 3, catalogada de “moderada”. Durant la sessió plenària també es va efectuar el sorteig per designar els membres de les meses electorals per a les eleccions generals del proper 10 de novembre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació