Diumenge, 16 de juny de 2024
os bru

Preocupació a l'Aran davant del quart atac de Cachou a bestiar equí en dos setmanes

El govern aranès se sent "impotent" davant aquests atacs reiterats i diu que els protocols a seguir estan molt allunyats de la realitat dels ramaders

Redacció 18 de setembre de 2019 a les 09:44
Imatge de les restes d'una euga morts després del darrer atac de Cachou | Conselh Generau d'Aran
El comportament depredador de l'os Cachou s'ha tornat a deixar veure aquest dimarts amb un nou atac a una euga. Es tracta d'una femella jove d'uns 20 mesos, que l'ós ha matat al municipi de Vielha i Mijaran. Amb aquest ja són quatre els atacs comptabilitzats a bestiar equí produïts per Cachou des del passat 4 de setembre.

Davant aquesta situació està previst que el grup de treball tècnic es reuneixi d'urgència per valorar la qualificació de Cachou com a os condicionat per recursos tròfics d'origen humà i les mesures a prendre. El conseller de Territori, Paisatge i Gestió ambiental del Conselh Generau d'Aran, Francisco Bruna, ha mostrat el seu "sentiment d'impotència amb aquests atacs reiterats". Per Bruna els protocols a seguir molt allunyats de la realitat dels ramaders.


Les tècniques del Protocol d'Intervenció amb Ossos als Pirineus estan dividides temporalment en tres fases progressives, aplicant tècniques cada vegada més agressives. Durant la primera fase es realitza el diagnòstic, seguiment i execució de mesures proactives i inici de les mesures aversives. En la segona fase, es reforcen les mesures aversives i en la tercera, si el grup de treball ho considera necessari, es passa a la captura i retirada del medi de l'exemplar.

Per les mesures que contempla, "aquest protocol d'ossos problemàtics és una fórmula que pot funcionar amb un altre bestiar però no amb l'equí", ha afirmat Bruna. La prevenció sobre bestiar equí és molt difícil, ja que no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com es fa amb l'oví. A més, els moviments nocturns dels ossos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d'aquest bestiar.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació