Dissabte, 25 de maig de 2024
os bru

​Ipcena demana al govern espanyol que no autoritzi «l’expulsió» de cap os del Pirineu

Els ecologistes acusen l'administració de "manipular" les dades sobre atacs a bestiar per justificar aquesta petició

Redacció 14 de setembre de 2019 a les 14:45
Pla mitjà del president d’Ipcena, Joan Vàzquez | Ipcena
Ipcena ha demanat per carta a la ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, que rebutgi la petició per expulsar cap dels exemplars d'os bru que actualment habiten als Pirineus. L'entitat ecologista sosté que "no es donen els supòsits" recollits al protocol ministerial i de les comunitats per extreure cap dels ossos dels Pirineus.

Ipcena considera "molt positives" les dades d'aquest 2019, amb 18 atacs a bestiar comptabilitzats en territori català, segons els ecologistes, malgrat ser "l'any amb més ossos als Pirineus". En aquest sentit, Ipcena acusa el Conselh Generau d'Aran, la Generalitat de Catalunya, i els governs de l'Aragó i Navarra de "manipular dades" per “interessos polítics” per tal de poder justificar la demanda per expulsar Goiat, així com Cachou.


Les comunitats signants del programa Piroslife de reintroducció de l'os bru als Pirineus tenen previst reunir-se el dia 17 a Madrid amb el Ministeri de Transició Ecològica i "una de les peticions que portaran serà l'expulsió de l'os Goiat, i en el cas de la Val d'Aran, també l'expulsió de l'os Cachou", segons ha dit el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez. 

Segons les dades que ha obtingut Ipcena del Departament de Territori i Sostenibilitat i que els ecologistes han fet arribar a la ministra, enguany s'haurien de comptar 18 atacs a bestiar, concentrats sobretot a l'Aran i al Pallars Sobirà, dels quals sis s'atribueixen a Goiat. Tot i això, també s'ha responsabilitzat a aquest mateix os d'altres atacs que han tingut lloc a França i a Aragó.
 

Pla general de l’euga morta per Cachou aquesta setmana a l'Aran. Foto: Conselh Generau d'Aran


L'any 2018 van ser 81 els atacs d'ossos a bestiar en territori català, dels quals 11 els hauria protagonitzat Goiat. El 2017 van ser 45 els atacs comptabilitats (17 atribuïts a Goiat), i el 2016, un total de 33. 

Ipcena atribueix, sobretot, aquest descens a l'increment de mesures de protecció posades en marxa l'any passat per prevenir el bestiar de possibles atacs. Per això, l'entitat reclama la necessitat de seguir-ne implementant i que "s'obligui els ramaders a reagrupar els ramats". En el cas de Goiat, Vàzquez considera que aquest os "ha adequat el seu comportament" i ha passat de ser "menys carnívor a més herbívor". 

Ipcena sosté que l'expulsió d'algun dels exemplars "suposaria una infracció molt greu de la Directiva d'Habitats de la UE" i ha recordat que l'os bru està considerat una espècie protegida declarada en perill d'extinció. Així, des d'Ipcena ja han advertit que, en cas que s'acabés acordant l'extracció d'alguns dels ossos, l'entitat ecologista estudiaria accions legals i mobilitzacions per tal que es pogués acabar portant a terme.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació