Dissabte, 20 d'abril de 2024
Memòria

​Prop de 1.600 persones visiten l'exposició que homenatja Conxita Grangé a la Vall Fosca

A l’exposició, produïda per l'Amical Ravensbrück, 18 plafons repassen la història de la pallaresa, de la seva tieta, Elvira Ibarz, i la seva cosina, Maria Castelló

Redacció 29 d'agost de 2019 a les 09:54
Pla general de l’exposició dedicada a Conxita Grangé | Museu Hidroelèctric de Capdella
El destí ha volgut que només un mes després de l'homenatge que va rebre a la Vall Fosca, hagi mort Conxita Grangé, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis. De fet, el Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir entre el 26 de juliol i el 18 d'agost l'exposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück, un homenatge a Grangé i a la resta de deportades i empresonades a la localitat alemanya.

Per la mostra, que ha estat oberta 26 dies amb un gran èxit de públic, hi han passat 1.588 persones. Grangé, nascuda l'any 1925 a Espui i que va ser deportada al camp de Ravensbrück l'any 1944, va morir dimarts a l’edat de 94 anys a la localitat francesa de Tolosa, on vivia des de fa temps.

L'exposició que ha servit per acomiadar Conxita Grangé ha estat produïda per l'Amical Ravensbrück. A la mostra, 18 plafons repassaven la història de Conxita Grangé, de la seva tieta, Elvira Ibarz, i la seva cosina, Maria Castelló, que va morir poques setmanes després de l'alliberament. I també l'infern que van patir Neus Català, Carme Boatell, Mercedes Nuñez, Carme Gardell, Dolors Casadella, Constanza Martínez, Generosa Cortina i l'Alfonsina Bueno i la seva filla, altres de les dones deportades pel règim nazi.

El muntatge de la mostra el va fer de forma desinteressada l'historiador Josep Maria Canabal, professor de secundària i coneixedor dels camps de concentració. L'historiador va completar l'exposició amb unes vies de tren, que simbolitzaven l'entrada al camp, i d'un seguit de rètols amb paraules que evoquen els sentiments que desperta veure la mostra, com silenci, oblit, humiliació o menyspreu. Alguns visitants han destacat la duresa d'alguna de les històries contades per les supervivents.

Un nou espai per a exposicions temporals

Per primera vegada, el Museu Hidroelèctric de Capdella ha obert un nou espai per a exposicions temporals. Es tracta del taller mecànic, una ubicació cedida puntualment per Endesa, i que està dins del recinte del Museu. És un edifici construït l'any 1913 i que encara està en ús. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació