Dissabte, 27 d'abril de 2024
goiat

Goiat ha matat un centenar de caps de bestiar des que va ser alliberat el 2016

El plantígrad ha matat 103 animals en 92 atacs comesos en tres anys

Redacció 7 d'agost de 2019 a les 09:00
L'os Goiat captat per una càmera de fototrampeig la passada tardor | Territori
L'ós Goiat ha matat 103 caps de bestiar des que va ser alliberat al Pallars Sobirà l'any 2016. Ho ha fet en un total de 92 atacs i els ha comès en només tres anys, segons ha publicat Ràdio Seu, el que suposa una mitjana d'uns 30 atacs l'any, sense comptar els que no s'han pogut notificar. Segons dades facilitades pel Departament de Territori, els atacs s'han produït bàsicament a ovelles i cabres, però també a ruscos d'abelles i a cavalls, eugues i poltres, un bestiar amb el qual Goiat ha mostrat una especial fixació.

Els constants atacs de Goiat van permetre al Govern de la Generalitat activar la segona fase del Protocol d'Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques i el Ministeri per a la Transició Ecològica. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, demanava ahir "més coordinació administrativa" per culminar aquesta segona fase, que es va activar a l'abril quan els óssos van acabar el període d'hibernació.

Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig o bales de cautxú que cal aplicar quan l’animal està realitzant la conducta inadequada. Calvet considera que el govern d'Aragó també podria aplicar aquestes actuacions i explica que ja s'ha contactat amb el govern de l'Estat i el d'Aragó per fer una reunió i analitzar com es culmina la segona fase i es passa a la tercera, que consisteix en l'extracció de Goiat del medi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació