Dissabte, 20 d'abril de 2024
consell comarcal pallars jussà

ERC ofereix a Junts per Catalunya compartir la presidència del Consell del Jussà

Les negociacions per l’ens comarcal estan obertes i també hi ha entrat en joc el PSC, que els darrers dies ha acostat posicions amb JxC

Jordi Ubach Llorens 27 de juny de 2019 a les 11:55
Entrada principal al Consell Comarcal del Pallars Jussà | Jordi Ubach
L’executiu comarcal d'Esquerra Republicana (ERC) del Pallars Jussà ha ofert a Junts per Catalunya (JxC) compartir la presidència del Consell Comarcal del Pallars Jussà la propera legislatura per tal de repetir la coalició dels darrers vuit anys. Ho ha explicat l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, en una entrevista a Ràdio Tremp.

Cases ha assegurat que es tracta d’una proposta “generosa” amb l'objectiu de continuar amb el projecte comarcal iniciat per les dos formacions l’any 2011. ERC considera que l’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal “han d’anar de la mà” per tal de tirar endavant els projectes iniciats a nivell comarcal. Recordem que a Tremp s’ha format govern entre les dos formacions.



JxC està valorant la proposta d'ERC i per aquest vespre ha convocat un comitè comarcal amb alcaldes i caps de llista per tal de prendre una decisió. No obstant, per arribar a un acord amb els republicans el partit demana la gerència i la vicepresidència primera. Es tracta d'una formula “invertida” de l’acord que les dos formacions han mantingut els darrers quatre anys, en què el govern ha estat pel PDECat i la gerència i la primera vicepresidència pels republicans.

D’acord amb els resultats de les eleccions municipals del passat 26 de maig, ERC té al Pallars Jussà 8 consellers, JxC 6 i Candidatura de Progrés-PSC (CP), 5. Sumen un total de 19 consellers. La majoria es troba, doncs, als 10.

El PSC entra en joc

Davant la falta d’entesa entre ERC i JxC, aquests últims han iniciat converses amb el PSC, a qui han demanat gestos d’aproximació com a condició per seure a negociar. Entre ells, el rebuig a l’aplicació de l’article 155, reconèixer l’existència de presos polítics i exiliats o la defensa del model de l’escola catalana. Segons fonts del partit, el PSC va accedir i les dos formacions ja han entrat en negociacions. 

En les diverses converses que han mantingut, JxC i el PSC plantegen crear una gerència de perfil tècnic que no estigui vinculada a cap partit polític. Aquest possible acord donaria la presidència a JxC els quatre anys i la vicepresidència primera al PSC, però de moment “no hi ha res en ferm”, segons han confirmat fonts de JxC. La formació també valora la possibilitat d'abstenir-se i donar el govern a ERC en minoria. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació