Dissabte, 27 d'abril de 2024
ONADA DE CALOR

Els Bombers sufoquen un petit incendi a l’abocador intercomarcal de Fígols

Els cossos d’emergències alerten de l’elevat risc d'incendi davant l'onada de calor

Redacció 26 de juny de 2019 a les 09:43
Els Bombers han hagut de sufocar un incendi a l’abocador | @jussa_p
La Plana de Lleida i el Solsonès presenten a hores d'ara un elevat risc d'incendi. En els propers dies, el perill és previst que es traslladi a altres punts de la Catalunya Central, especialment a les comarques de l'Anoia, el Bages i el sud del Berguedà. Davant d'aquest fet, després de la primera reunió setmanal de coordinació operativa de la Campanya Forestal a la Catalunya Central, el sotsinspector del cos de Bombers, Joan Reyes, ha reconegut la "preocupació".

"Venim de petits incendis, però ahir ja van començar a créixer fins a afectar a les 20 hectàrees, amb el risc d'arribar a les mil potencials a finals de setmana", ha dit. I ha alertat de que les condicions de l'entorn "són molt pitjors que l'any passat" després d'un any poc plujós, amb la "vegetació estressada" i on "l'onada sud generarà encara més estrès a la massa forestal".

A casa nostra i com a exemple de la situació extrema que estem patint, ahir a la tarda hi va haver un petit incendi a l’abocador intercomarcal de Fígols, al terme municipal de Tremp. L’avís es va rebre a les 17:32h de la tarda i els Bombers van destinar tres dotacions terrestres per sufocar les flames, que van cremar deixalles a l’interior del recinte. Segons els Bombers de la Generalitat, al voltant de les 19:30h el foc ja es va donar per extingit.


Onada de calor durant tota la setmana

La Generalitat ha activat en fase d'alerta per onada de calor el pla Procicat davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) que indiquen que a partir d'aquest dimarts s’ha iniciat un episodi d'onada de calor a les comarques de l'oest de Catalunya i a Ponent. A partir d'aquest dimecres, també s'estendrà a les comarques centrals. El pic màxim de temperatures i la calor extrema es preveu que afecti de manera generalitzada a gairebé tot Catalunya a partir de dijous i divendres.

La previsió indica que les temperatures podran superar els 40 graus a l'interior i que l'episodi s'allargui fins diumenge. Aquesta onada de calor coincideix amb l'augment del risc d'incendis a causa de les altes temperatures, la baixa humitat i el vent, motiu pel qual Protecció Civil ha demanat a la ciutadania que eviti situacions de risc que puguin generar un incendi forestal.

Recomanacions a la ciutadania

Protecció Civil demana extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure a les hores centrals del dia i prendre mesures per protegir nadons i persones grans dels efectes de la calor. Així, ha posat èmfasi en alguns consells d'autoprotecció, com ara hidratar-se molt sovint o evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació, de manera que se surit al carrer a comprar o a fer esports en hores de menys calor.
 

Reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2019. Foto: ACN


També es recomana passar un parell d'hores del dia en un centre comercial o un equipament públic si no es disposa de ventilador o d'aire condicionat a casa, i visitar un cop al dia a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Seguint el protocol intern, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.

A més, Protecció ha demanat als ajuntament que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació