Divendres, 26 d'abril de 2024
meteorologia

Arriba la primera onada de calor amb màximes de més de 40ºC

L’episodi arribarà al seu pic màxim el dijous i el divendres i es mantindrà fins diumenge

Redacció 25 de juny de 2019 a les 12:17
Els termòmetres superaran els 40ºC en alguns punts | ACN
La primera onada de calor de l'estiu ja és pràcticament aquí. Les altes temperatures d'aquest pont de Sant Joan semblaran una broma comparades amb les que arriben: màximes de més de 35ºC en diversos punts de l'interior del país, i de més de 40ºC en bona part de la demarcació de Lleida. Es preveu que la onada de calor arribi dijous, i que es mantingui fins al diumenge.

És per aquest motiu que Protecció Civil ha activat en fase d’alerta per onada de calor el pla Procicat ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), que avisen de l’inici d'un episodi d'onada de calor a partir d’avui a les comarques de l’oest de Catalunya i a Ponent. Demà dimecres s’estendrà a les comarques de la Catalunya Central i serà dijous i divendres quan les temperatures arribin al pic màxim i la calor extrema afecti fins diumenge a gairebé tot Catalunya. 

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut.

En el cas del Segrià, la Noguera o el Pallars Jussà, la previsió és que aquests màxims de més de 40ºC s'allarguin fins a quatre dies, cosa que no ha ocorregut mai des que hi ha dades registrades. El Meteocat ja ha activat un avís per calor, des de dimarts, en diverses comarques lleidatanes: Segrià, Pla d'Urgell, Noguera, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Val d'Aran.
 
A la costa, les temperatures seran menys extremes, per l'efecte moderador de la massa marina. Però la proximitat del mar hi jugarà una altra mala passada: les mínimes nocturnes seran força elevades, de més de 25ºC de matinada a Barcelona i els seus voltants.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Quan som davant una onada de calor?

Perquè hi hagi onada de calor, les previsions meteorològiques han d’indicar que es poden assolir temperatures considerades extremes per un determinat lloc en una determinada època de l’any. El llindar establert pel Meteocat es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst.

Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació