Dijous, 25 d'abril de 2024
municipals 2019

Com s'investiran els alcaldes del Pallars?

Els candidats a l'alcaldia necessiten la majoria absoluta del plenari i si no l'aconsegueixen, governarà en minoria la llista més votada

Redacció 15 de juny de 2019 a les 10:00
Alcaldes de Catalunya, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
Compte enrere per a la constitució dels ajuntaments d'aquest dissabte. La majoria de plenaris ja saben qui governarà després que aquestes darreres setmanes s'hagin anat segellant els pactes postelectorals. Però en alguns casos, la manca d'acord i la difícil aritmètica deixa interrogants fins a l'últim moment. A Pallars Digital us expliquem com serà el procés d'investidura que tindrà lloc arreu del territori aquest dissabte.  

Segons la llei, al ple s'hi pot presentar més d'un candidat però només poden ser caps de llista. La votació es pot fer a mà alçada o secreta, segons el consistori. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i també pot votar en blanc o nul. 

Per ser alcalde cal, en primera instància, aconseguir la majoria absoluta del ple. En el cas de Tremp, per exemple, hi ha 13 regidors en joc. En calen, per tant, 7 per aconseguir l'alcaldia. 

I si no hi ha majoria absoluta?

Les majories absolutes, però, costen de trobar. En aquest cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es converteix en alcalde aquell representant de la llista més votada. En el cas de Tremp, aquesta seria Sílvia Romero, que va guanyar les eleccions amb 6 regidors i uns 350 vots més que Maria Pilar Cases. 

D'aquesta manera, es permet la investidura d'un alcalde, tot i que no es pot garantir que el mandat tiri endavant.  

Hi ha mecanismes per evitar que governi la llista més votada?

Sí. En aquest cas, però, sí que cal la majoria absoluta del consistori, és a dir, la meitat més un dels regidors. Seguint amb l'exemple de Tremp, és la opció que s’acabarà confirmant aquest migdia després de l'anunciat pacte de govern entre ERC (4 regidors) i Junts per Tremp (3)

I què passa als municipis més petits?

Als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d'entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dues. En aquests casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació