1 de 10
voltors

​Neixen deu polls de voltor negre a la colònia de Boumort, una xifra rècord

El grup compta ja amb més de 60 exemplars residents, gràcies al programa de reintroduccions iniciat l'any 2007

Un dels exemplars de voltor de Boumort | Territori
per Redacció, 31 de maig de 2019 a les 10:42 |
Deu polls de voltor negre han nascut aquest any a la colònia de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que el 2018. La xifra suposa un rècord des que fa 12 anys van començar les reintroduccions de voltors negres per crear un nucli reproductor en l'àmbit pirinenc, i des que el 2010 nasqués el primer poll en un niu de Boumort. Des de llavors s'ha registrat gairebé mig centenar de naixements de voltor negre en aquesta colònia, encara que mai tants en un sol any com en aquest.

El grup compta ja amb més de 60 exemplars residents al Prepirineu català, que s'ha convertit en l'única zona d'Europa on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de rapinyaires necròfags: el voltor comú, el negre, l'aufrany i el trencalòs. Aquesta particularitat suposa un atractiu poderós per al creixent nombre de fotògrafs i amants de la natura que visiten la zona i contribueixen al seu desenvolupament sostenible.


La colònia de Boumort és fruit de l'esforç conjunt d'una sèrie d'organismes i associacions que, a iniciativa de GREFA, van apostar per aquest projecte de reintroducció d'un rapinyaire necròfag inclòs al Catàleg espanyol d'espècies amenaçades. 

Tercera generació de voltors negres


En l'actualitat la colònia compta ja amb més de 60 exemplars residents i 20 parelles formades. De les 14 parelles que han fet posta el 2019, deu han aconseguit que neixin els seus polls. Aquesta espècie cria un únic poll per any. Quatre de les parelles que han criat estan formades íntegrament per voltors negres reintroduïts a través del projecte. Tres les componen un exemplar reintroduït i un altre procedent d'una colònia diferent de l'espècie. Les tres parelles restants compten amb una au reintroduïda i una altra ja nascuda a la colònia de Boumort.

Es dona la circumstància que un dels nous polls de 2019 és de tercera generació, és a dir, és fill d'una femella nascuda a Boumort la progenitora de la qual, al seu torn, també ja va veure la llum en aquesta mateixa colònia. Properament, als voltors negres nascuts a Boumort se'ls col·locarà un emissor GPS per poder seguir els seus moviments quan comencin a volar i abandonin el niu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació