Dilluns, 9 de setembre de 2024
parc astronòmic

La Generalitat subvenciona Llimiana i Gavet per adequar l'enllumenat envers la contaminació lumínica

Aquest 2019 es preveu la declaració de zona protegida d’Aigüestortes i l’ampliació de la zona de protecció entorn del Parc Astronòmic del Montsec

Redacció 21 de maig de 2019 a les 10:17
La qualitat del cel nocturn del Montsec i el seu entorn és excepcional | Jordi Peró
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import total de 382.836 euros a vint ens locals catalans –19 ajuntaments i una entitat municipal descentralitzada– per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior realitzades durant els anys 2016, 2017 i 2018, o que es realitzin aquest any en curs, d’un total de 33 sol·licituds de subvencions.

La majoria de municipis pertanyen a l’entorn de l’Observatori Astronòmic del Montsec i del Parc Natural de la Serra de Montsant, ja que es troben en zones d’especial protecció. Entre els consistoris situats que han rebut subvencions hi figuren els Ajuntaments de Llimiana i de Gavet de la Conca, ja que formen part de l’entorn de la serra del Montsec.


La resta d’ajuntaments són els de Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola (Bages); Saldes (Berguedà); l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà); Olot (Garrotxa); Àger, Artesa de Segre, Castelló de Farfanya, les Avellanes i Santa Linya, Ivars de Noguera, la Sentiu de Sió, Cubells (Noguera); la Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, Torroja del Priorat, la Morera de Montsant (Priorat); i a l’Entitat municipal descentralitzada de l’Estartit (Baix Empordà).

Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència mitjana de les instal·lacions del 60%; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 64% –ja que es passarà d’un consum actual de 754.000 kWh/any a un consum futur de 266.000 kWh/any–, i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de 157 tones de CO2eq.

La millora ambiental de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l’elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l’entorn. 
 
Una amenaça ambiental
 
La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.
 
Al llarg del 2019 es preveu la declaració de zona protegida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’ampliació, amb vuit municipis més, de la zona de protecció entorn del Parc Astronòmic del Montsec. Així mateix, s’estan duent a terme els estudis previs al Parc Natural de l’Alt Pirineu

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació