Dissabte, 20 d'abril de 2024
Xarxa elèctrica

Donen la raó a set municipis pallaresos per poder cobrar una taxa pel pas de les línies elèctriques

Podran aplicar un impost a les companyies elèctriques per les línies d'alta tensió que travessen terrenys de propietat municipal

Redacció 10 d'abril de 2019 a les 09:37
Una torre elèctrica a prop del poble de Figuerola d’Orcau | ACN
Després d'anys de litigis, el Tribunal Suprem (TS) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han donat la raó a deu municipis de la demarcació de Lleida perquè aquests puguin cobrar una taxa a les companyies elèctriques per les línies que creuen el municipi. Els darrers són la Pobla de Segur, la Torre de Capdella i Talarn, però en els darrers mesos també han rebut la sentència favorable els consistoris d’Isona i Conca Dellà, Senterada, Salàs de Pallars i la Vall de Cardós.

Amb aquest aval, els municipis pallaresos citats ja poden cobrar un impost a les companyies elèctriques per les línies d'alta tensió que travessen terrenys de propietat municipal. Els ingressos per als ajuntaments poden ser d'entre 20.000 i 80.000 euros, uns imports que són benvinguts en tots els casos i que suposaran una font d’ingressos més per a les arques municipals.

La Generalitat, de la seva banda, veu amb bons ulls que les companyies elèctriques paguin una taxa als municipis per les línies que travessen sòl municipal. El director dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, ha dit en declaracions a UA1 Ràdio que “mai s’ha compensat als territoris sobre els quals passen les línies o on hi ha aprofitaments de salts energètics” i per aquest motiu veu positiu que una part dels seus guanys vagin a parar als ajuntaments.

A finals de 2017, el TSCJ ja va desestimar un recurs de Red Elèctrica contra una ordenança fiscal referent al pas de línies elèctriques per Rialp aprovada el 2014. Aquest fet permet el consistori ingressar uns 10.000 euros anuals per les 12 torres que travessen el municipi i els 4.081 metres de línia. Sort també va aprovar fa un any i mig una taxa pel pas de les línies pel municipi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació