Divendres, 19 d'abril de 2024
pesca

Arrenca la temporada de pesca de la truita

Serà l’última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural

Redacció 18 de març de 2019 a les 11:19
La temporada de pesca de la truita ja s’ha iniciat | Agricultura
Aquest dissabte s’ha iniciat el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada que serà l’última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Durant aquesta temporada de pesca el Departament d’Agricultura recomana als pescadors i comerços anar substituint el plom per altres materials, ja que a partir del 15 de març de 2020 passarà a estar prohibit.

El plom és un metall tòxic que s’acumula al medi ambient, als teixits de peixos i crancs i és tòxic per als organismes que habiten a l’aigua i a la terra. Els efectes nocius que té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l’aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. 

En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè, o l’ús de les pròpies pedres de riu per suplir el plom. La indústria i els comerços estan suficientment preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, des del Departament s’ha considerat oportú establir un període transitori per tal que el sector es pugui adaptar al canvi, tant botigues de pesca com els propis pescadors.

Captures i repoblacions

En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de quatre exemplars per pescador i dia, d’una mida superior o igual als 22 centímetres a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives i d’acord amb l’estoc disponible per part de la Generalitat, s’estableix un límit de captures de quatre truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 centímetres.

Obtenció de permisos de pesca

Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura manté els canals de l’any passat; telemàticament, al web d’informació, tràmits i serveis de la Generalitat de Catalunya; presencialment, als serveis territorials o a les oficines comarcals del Departament, i en alguns establiments de zones de muntanya mitjançant la col·laboració de les societats de pescadors.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació