Dimecres, 24 d'abril de 2024
monarquia

​L'Estat porta un ajuntament pallarès al jutjat per la moció de reprovació del rei

La moció rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI envers el conflicte català

Redacció 16 de març de 2019 a les 19:52
Felip VI amb Pedro Sánchez, en imatge d’arxiu | Casa Reial
L'Estat espanyol ha portat als jutjats 9 ajuntaments i 1 consell comarcal de Ponent i el Pirineu per aprovar una moció de suport a la reprovació del rei del Parlament, entre ells el de Sarroca de Bellera. La resta, són els consistoris de la Fuliola i Tornabous, a l'Urgell, Torà (Segarra), Alcarràs (Segrià), Balaguer i Albesa a la Noguera, la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i el Consell Comarcal de l'Urgell.

Així ho han confirmat fonts de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La intenció dels recursos és aconseguir que s'anul·lin els acords dels plens. El jutjat, en l'avís, dona 20 dies als consistoris denunciats per trametre l'expedient administratiu. La mateixa moció es va aprovar a un centenar d'ajuntaments d'arreu de país i 24 han rebut la denúncia.

La moció que van aprovar un centenar d'ajuntaments catalans donava suport explícit al punt número 2 de la resolució que rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI, “la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials” l'1-O. També refermava el compromís amb “els valors republicans” i apostava per “l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

La resolució instava les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i “la lliure expressió de la pluralitat política a l’Estat”, i reprovava “els actes repressius contra la ciutadania” i condemnava “les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals”. Des del món municipalista es preveu que arribin nous requeriments els propers dies.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació