Divendres, 19 d'abril de 2024

EN DIRECTE: La vaga feminista del 8-M, minut a minut

Pallars Digital s'ha adherit a l'aturada i tindrà una actualització menor centrada en el 8-M

Redacció 8 de març de 2019 a les 09:59
La vaga feminista del 8-M | Adrià Costa
« Entrades més recents
 16:09 

 15:34 

 15:21 
Camil Ros: «Esperem buidar les empreses i omplir els carrers per a un canvi real». El secretari general d'UGT demana una nova llei que "obligui" a implantar polítiques d'igualtat a les empreses.

 15:19 
El moviment feminista alça la veu en una multitudinària manifestació a Berga; ho explica Pilar Márquez 

 14:30 
El moviment feminista alça la veu en una multitudinària manifestació a Berga. 300 persones han recorregut els carrers de la capital berguedana amb crits com "El Berguedà serà la tomba del masclisme", "La bretxa salarial és criminal" o "Ni víctimes, ni passives, som dones combatives!"
 

Manifestació feminista pels carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 14:10 
El Departament de Treball xifra en un 72,44% el seguiment de la vaga feminista a les universitats catalanes, un recompte que inclou estudiants i treballadores. Les dades també indiquen que un 6,96% de la plantilla de la funció pública ha secundat l'aturada d'aquest divendres. Al transport de TMB, la incidència al metro ha estat del 18,5%, i a la xarxa de bus de l'1,6%. A Renfe Rodalies, un 7,69% de la plantilla ha fet vaga mentre que a Ferrocarrils de la Generalitat ha estat del 5,71%.

 13:52 

 13:25 

 13:10 

 13:04 
FOTOS Fan pintades i pengen un ninot que simula un bisbe a l'església de La Puríssima de Sabadell en el marc de la manifestació de la vaga del 8M.

 13:03 

 13:01 

 12:45 
VÍDEO Èxit de la manifestació feminista d'aquest migdia a Sant Cugat del Vallès, una de les més concorregudes que recorda la ciutat, i que ha portat centenars de persones al carrer.



 

 12:44 

 12:44 

 12:41 

 12:29 
Centenars de dones periodistes s'han concentrat als Jardinets de Gràcia, a Barcelona, amb reivindicacions contra la precarietat laboral o el sostre de vidre que pateixen les professionals de la comunicació, segons denuncien.
 

Concentració de dones periodistes als Jardinets de Gràcia de Barcelona Foto: Adrià Costa

 12:15 
La CUP carrega contra el "suposat feminisme liberal" de Cs en la vaga del 8-M. "Consisteix a impulsar algunes dones al poder mentre esclafen els drets de les dones migrades i de les pobres", afirma la seva diputada Natàlia Sànchez Dipp, en declaracions davant la Borsa de Barcelona. Afegeix que el feminisme, "en aliança amb el moviment antiracista i el moviment antifeixista", serà qui "aturarà l'extrema dreta".
 

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez Dipp, en declaracions davant la Borsa de Barcelona Foto: Adrià Costa

 12:00 
Seguiment massiu de la vaga feminista a la UB. Pràcticament el 100% de l’alumnat de les facultats de Dret, Educació, Filosofia i Geografia i Història s’ha afegit a la jornada de protesta
 

 11:59 

 11:50 
«Homes, no és qüestió d'ajudar». 14 il·lustracions de Daniella Martí que animen les dones a apoderar-se

 11:44 

 11:27 
OPINIÓ «Que no s'acabi això del març»; Bel Olid escriu sobre el 8-M, la seva mercantilització, i perquè això no és necessàriament negatiu. «Igual que hem convertit tot l'any en un 8 de març constant, arribarà el dia que el 8 de març deixarà de ser la data que marca l'epicentre de lluita i serà el dia de la celebració de la fi del patriarcat»

 11:15 
Els Museus d'Olot comptabilitzen les dones que formen part de la seva col·lecció: 32, de les quals només una està exposada a les sales de l’exposició permanent

 11:08 
ENTREVISTA a Ariadna Oltra: «El sistema imposa a la dona sentiment de culpa o d'inferioritat». La periodista, autora del llibre Soc feminista i no ho sabia, considera que hi ha homes que se senten atacats pel feminisme perquè "es qüestiona la manera de fer a la qual estan acostumats". Per Sara González
 

 11:00 

 10:57 
Així sona el nou himne feminista fet amb frases d'Instagram i Facebook: "No tenim por", de Mambes
 

 10:37 
L'educació sexual, una eina d'apoderament absent a les escoles. Un article d'Antònia Crespí sobre les polítiques educatives de la Generalitat. «Deixen en mans de cada centre la formació en educació sexual i el Govern es compromet a introduir-la a totes les escoles».

 10:27 
El 8-M més multitudinari: segon acte. Ho expliquen Antònia Crespí i Laura Estrada. Durant la jornada d'aquest divendres s'han convocat desenes de concentracions arreu de Catalunya per reivindicar el paper de la dona en la societat i defensar la igualtat.

 10:26 
OPINIÓ «Pintarem les portades de color lila», article conjunt de Dolors Bassa i Carme Forcadell des de la presó.

 10:06 
VÍDEO Els Mossos actuen contra el Comitè de Vaga del 8-M a les portes del Mercadona de Manresa; ho explica Pere Fontanals.  

 09:56 
Serveis mínims al tren de la Pobla per a la jornada de vaga feminista. Ferrocarrils no pot garantir el servei ni l’obertura de la totalitat de les instal·lacions d’Espot i Port Ainé. 

 09:47 
El Comitè 8-M talla l'accés a RMT Logistics i es concentra a les portes de la FUB de Manresa.
A 1/4 de 10 el piquet feminista ha abandonat l'espai. La universitat manresana ha anul·lat tota activitat acadèmica i la concentració que estava prevista per a la una del migdia.

 09:47 
L'associació Ca la Dona agraeix la donació de NacióDigital aquest 8-M. L'empresa editora del diari entrega els recursos dels sous dels treballadors i treballadores que avui fan vaga a l'entitat, un dels espais de referència de la lluita feminista a Catalunya.
 

 09:40 
Un grup de dones talla el trànsit a la Gran Via de Sabadell: es tracta d'una de les primeres accions per reivindicar el 8M a la ciutat i que ha donat pas a una manifestació.

 09:36 
OPINIÓ «8 de Març: centralitat en les lluites compartides», article d'Òmnium Cultural de Lleida sobre la importància de la dona en la societat i la vaga feminista d'aquest divendres.

 08:48 

 08:35 
Els talls amb motiu de la vaga feminista del 8-M que afectaven diversos punts del trànsit a Barcelona ja s'han aixecat, segons informa la Guàrdia Urbana. El trànsit s'ha normalitzat a l'avinguda Diagonal a l'alçada del Palau de Pedralbes, entre l'avinguda Meridiana i Fabra i Puig, a la plaça Cerdà amb la rambla Badal i a la plaça Lesseps amb la Travessera de Dalt

 08:27 
Un grup de dones talla el trànsit al centre de Lleida. Han posat contenidors a la calçada i han desplegat una pancarta amb el lema "Ens aturem per canviar-ho tot".

 08:15 
Jordi Cuixart saluda la vaga feminista amb Maria Mercè Marçal. El president d'Òmnium ha piulat un missatge en què se situa amb "totes les lluites que tombin els privilegis del nostre món d‘homes". L'ha acompanyat d'un vídeo on Mireia Vives i Gemma Humet canten el poema "Cancço de fer camí", de la poeta d'Ivars d'Urgell

 08:10 
Un grup de manifestants, que han exhibit una pancarta amb el lema "Vaga feminista", ha ocupat les vies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Cugat del Vallès i han obligat a interrompre la circulació dels trens. FGC ha informat que la línia Barcelona-Vallès funciona des de Plaça Catalunya a Sant Cugat, de Mira-sol a Terrassa-Nacions Unides i de Volpelleres i Sabadell-Parc del Nord.

 08:01 
El 8-M i els deures pendents: llegeix «La brúixola» de Joan Serra Carné sobre la vaga feminista del 8-M i la resta de claus de la setmana.

 07:53 
Les mentides del neomasclisme cunyat, al descobert. El masclisme contraataca amb un argumentari bastit de modernitat que s'alimenta més del "cunyadisme" popular que de l'evidència científica o acadèmica; per Bernat Surroca i Roger Tugas.

 07:52 

 07:44 
VÍDEO La cultura també és feminista: cinc recomanacions per al 8-M. Laura Pinyol, Montserrat Nebrera, Bel Olid, Ruth Gumbau i Gina Driéguez, opinadores de NacióDigital, acosten als lectors quatre llibres i una sèrie feministes.

 07:44 

 07:39 
Serveis mínims al transport públic. FGC, metro, tramvia i busos TMB: 50% en hores punta i 25% la resta del dia. Rodalies: 33% dels trens tot el dia.

 07:22 
Una manifestació femenista a la vigília del 8-M va aplegar 2.500 persones al barri d'Horta de Barcelona. Les participants van enganxar cartells i van fer esclatar petards al llarg del recorregut.

 06:49 
VÍDEO Opinadores de NacióDigital expliquen per què fan vaga. Laura Pinyol, Bel Olid, Ruth Gumbau i Gina Driéguez detallen els motius pels quals secundaran l'aturada d'aquest divendres.

 06:48 
El 8-M més multitudinari: segon acte. El moviment feminista arriba reforçat al Dia Internacional de la Dona Treballadora, però amb l'amenaça creixent de l'auge de l'extrema dreta, bel·ligerant amb el discurs que impulsa la vaga d'aquest divendres; per Laura Estrada i Antònia Crespí.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació