Dimarts, 7 de maig de 2024
Mossegada de salut

Què en sabem de l'oli de palma?

La nutricionista Laura Espia ens dona informació sobre l'oli de palma i com el podem trobar ocult en l'etiquetatge d'alguns aliments

Laura Espia 30 de gener de 2019 a les 12:40
Oli de palma | OCU
"Bon dia Laura, l'oli de palma és tan dolent com diuen? Gràcies”
Josep C.

L’oli de palma està englobat dins dels anomenats olis vegetals. Però hem de tenir en compte que dins d’aquest grup hi ha olis amb un perfil que podríem considerar-los saludables i d’altres que estan associats a un increment de la possibilitat de patir diverses malalties.

És per això que l'actual norma sobre l'etiquetatge dels aliments de la Unió Europea obliga a concretar l'origen d'aquests olis i greixos. Entre els principals sospitosos d'estar ocults sota aquest genèric, figura l'oli de palma i els seus múltiples derivats. Tot i que el Reglament Europeu 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor va entrar en vigor el desembre del 2014, encara hi ha alguns fabricants i distribuïdors d'aliments que no segueixen la norma i eviten la seva menció en l'etiquetatge. A més, quan es fan, ho podem trobar disfressat usant alguns pseudònims, com per exemple: oli de palmist, greix vegetal fraccionat i hidrogenat de palmist, estearina de palma, palmoleina o oleina de palma, mantega de palma o, fent ús del nom científic de l'espècie, elaeis guineensis.

Arran d'un informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) es va fer més ressò sobre l’oli de palma i les seves conseqüències sobre la salut. En aquest informe cobrava un especial protagonisme una família de compostos denominats èsters glicidílicos, que es formen pel tractament dels olis vegetals a altes temperatures (a més de 200ºC) i que tenen un marcat caràcter carcinògenic. Una fet habitual en el cas de l'oli de palma, ja que aquest procés és necessari per eliminar la seva marcada aparença rogenca i millorar el seu sabor i olor.

Si dit això, et preocupa saber on trobar aquest oli, has de saber que s'utilitza per a fabricar diversos productes, no sempre comestibles. El biodièsel n'és un exemple. No obstant això, el seu ús està molt estès entre els aliments processats que es venen i consumeixen de manera habitual, com galetes, brioixeria, masses, torrades, alguns productes lactis o certs potets per a nadons. També està present en moltes pizzes congelades, fregits, precuinats, patates fregides i altres snacks.

A més, s’ha de tenir en compte que diversos estudis vinculen el consum d'àcid palmític i greixos saturats amb l'augment en els nivells de colesterol en sang i amb problemes cardiovasculars. Entitats de referència com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), recomanen limitar la seva ingesta, ja que hi ha evidències suficients que indiquen que pot causar problemes vasculars i cardíacs.

En resum, no hi ha presència d'oli de palma en les carns i el peix fresc, tampoc en les verdures, hortalisses ni fruites, mai el trobaràs en llegums, fruits secs, cereals integrals ni altres tipus d'oli ... així que si segueixes una dieta saludable, allunyant els processats, no tens perquè preocupar-te.

Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació