Divendres, 19 d'abril de 2024
nevada

El Pallars torna a la normalitat i la nevada es restringeix al vessant nord

El transport escolar ha tornat a funcionar aquest divendres i el Port de la Bonaigua continua tallat al trànsit | La nevada ha estat la més important dels últims 13 anys a Sort

Jordi Ubach Llorens 25 de gener de 2019 a les 09:09
Els panells electrònics indiquen el tall del Port de la Bonaigua a Esterri d’Àneu | ACN
Mica en mica les comarques pallareses van tornant a la normalitat després del temporal de neu i vent que ha afectat el Pirineu i Prepirineu els darrers tres dies. Aquest divendres el transport escolar ha tornat a la normalitat tant al Pallars Sobirà com al Jussà i el mig miler d’alumnes que ahir es van quedar sense classe avui ja han pogut tornar al seu centre escolar.

Pel que fa al trànsit, aquest matí seguia tallat al trànsit el Port de la Bonaigua per risc d’allaus. L’ús de cadenes s’ha reduït respecte ahir al Pallars, i a primera hora d’aquest divendres només eren necessàries per circular per la C-28 entre la Peülla i casa Sastrada. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquest divendres les precipitacions en forma de neu es normalitzaran i quedaran restringides al vessant nord de la serralada. 

La nevada més important dels últims 13 anys a Sort 

La nevada, que s'ha allargat de dimarts a dijous, ha deixat gruixos superiors als 80 centímetres al Pallars Sobirà i l’Aran i de 20 a 50 de neu nova a moltes valls del Pallars, segons ha indicat el SMC. L'episodi ha tingut com a causant una situació de vent del nord i nord-oest i ha afectat de ple les valls del vessant sud, amb gruixos de 20 a 50 centímetres a cotes baixes de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. 

Al conjunt del Pirineu ha estat la nevada més important de la temporada i en alguns sectors del vessant sud i del Prepirineu feia gairebé tres mesos que no hi nevava de manera destacada, d'ençà de la important nevada primerenca de finals d'octubre i d'alguns episodis de neu a cotes altes durant el mes de novembre.
 

La nevada a Sort ha estat la més importat des de 2006. Foto: Ajuntament de Sort


Des de l'SMC s'indica que en general no ha estat una nevada excepcional, però que en alguns sectors de fons de vall del Pallars Sobirà feia força anys que no s'hi acumulaven gruixos tan importants. És el cas de Sort, on ahir l'estació automàtica va mesurar 28 centímetres, el gruix més important des de la instal·lació de l'estació automàtica el 2009 i, probablement, la nevada més important des de finals de gener del 2006.

A banda de la neu i el fred, el fenomen més destacat de les últimes hores ha estat el vent de component nord. Les ratxes més fortes, superiors als 90 quilòmetres per hora, s'han registrat als indrets típicament més ventosos, com són les zones elevades i el nord de l'Alt Empordà i, en menor mesura, les Terres de l'Ebre. De totes maneres, el vent s'ha fet notar a bona part del país.

 TRÀNSIT: Consulta aquí totes les incidències viàries per la nevada

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació