Divendres, 26 d'abril de 2024
nevada

La neu i el gel deixen mig miler d’alumnes sense classe al Pallars

Millora la situació viària a les carreteres pallareses, tot i que continua tancat el Port de la Bonaigua | Protecció Civil manté en alerta el pla Ventcat i rebaixa a prealerta el Neucat

Redacció 24 de gener de 2019 a les 18:59
Dos infants jugant amb la neu aquest dimecres a Sort | ACN
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha suspès aquest dijous totes les línies de transport escolar a causa de la nevada intensa de les darreres hores. Davant el temporal de vent i neu que es preveia per la jornada d'avui, l’ens comarcal ha preferit anul·lar el transport escolar en una mesura que ha afectat les 35 rutes i uns 370 alumnes. Al Pallars Jussà hi ha 18 rutes que no han sortit, afectant un total de 133 alumnes, segons han informat des del Consell Comarcal del Pallars Jussà

Tant des del Consell del Jussà com del Sobirà alerten que no hi ha prou recursos per mantenir les carreteres en condicions davant situacions de nevades com l’actual, un fet que els obliga a anular per seguretat les rutes de transport escolar. La gran majoria de les carreteres pallareses, especialment les secundàries, són de titularitat local, i això afegeix problemes a la complexitat viària del territori.
 

Els panells electrònics indiquen el tall del Port de la Bonaigua a Esterri d’Àneu. Foto: ACN


Pel que fa al trànsit, a les 19h d’aquest dijous ha millorat la situació viària a les carreteres pallareses, tot i que segueix tallada la C-28 al Port de la Bonaigua. Ara només és obligatori circular amb cadenes per la C-1311 de la cruïlla de Claramunt a Fígols i del Pont de Montanyana a Mas de Ciutat, al terme de Tremp, així com a la L-511 del Pas de Finestres al cap del port de Bóixols.

En quan a les incidències, el telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 75 trucades relacionades amb el temporal de neu i vent, de les quals 11 s’han rebut des del Pallars Jussà. Per municipis, s'han rebut 8 trucades des d'Isona i Conca Dellà, en la majoria dels casos per incidències de trànsit.
 

Un operari llença sal en un carrer nevat de Sort. Foto: ACN


Protecció Civil mantenia aquest migdia en alerta el pla Ventcat per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de fortes ventades a qualsevol punt del país i especialment a tot el Pirineu i Prepirineu. Per la seva banda, el pla Neucat es rebaixa a prealerta perquè no s’esperen més nevades significatives avui, i per la reducció d’incidències. Segueix en prealerta, per un altre costat, el pla Allaucat pel perill d’allaus Fort (4 sobre 5) al nord del Pallars Sobirà. 

Gruixos considerables al Pirineu

Diversos sectors del Pirineu per sobre dels 1.500 metres d'altitud han acumulat més de 50 centímetres de neu nova des de l'inici de la nevada, el passat dimarts. Segons el SMC, la redistribució pel vent ha generat importants sobreacumulacions. A Certascan (2.400 metres) s'han registrat 73 centímetres i a la Bonaigua (2.266) hi ha 53 centímetres de neu nova. 

Pel que fa a la previsió meteorològica, sembla que en les properes hores el temporal ha de remetre i es restringirà només al vessant nord del Pallars Sobirà, en una jornada en què haurem de prestar especial atenció al vent. Sota aquestes línies us deixem la previsió meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya per aquest dijous i els propers dies.


 TRÀNSIT: Consulta aquí totes les incidències viàries per la nevada

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació