recollida selectiva

Més de 33.000 euros per fomentar la recollida selectiva de l’orgànica al Pallars

Les subvencions provenen del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals i s'han destinat 13.605 euros al Jussà i 19.521 al Sobirà

Un grup durant una visita a la deixalleria de Sort | ACN
per Redacció, 18 de gener de 2019 a les 10:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar dos milions d’euros en ajuts a ens locals i grans productors per a projectes de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus des d’una perspectiva d’economia circular. En total, 54 ens locals i tres grans productors han estat els destinataris de les subvencions.

Pel que fa als ens locals, s'han atorgat 13.605 euros al Consell Comarcal del Pallars Jussà, 10.000 dels quals per fer una diagnosi, i 19.521 euros al Consell del Sobirà, dels quals 12.780 també es destinaran a la diagnosi. La majoria dels projectes que han rebut l'ajuda estan adreçats a la millora de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, al diagnòstic de l’estat de la recollida, a la realització de plans d’actuació i a l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva.


El retorn del cànons

El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta (la no separada selectivament) que envien als abocadors o a incinerar. L’any 2018, el cànon ha estat de 17,8 euros per tona destinada als dipòsits controlats i de 35,6 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica.


Amb aquest impost ecològic es vol incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient i impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. En aquesta convocatòria, es premia els ens locals que han engegat actuacions per afavorir un millor tractament i recollida de la fracció orgànica dels residus municipals.

La importància de la separació

La matèria orgànica, amb el 37% en pes, és la fracció més important dels residus municipals. La que es recull selectivament representa actualment el 34,9% del total dels residus orgànics que es produeixen i un 13% del total dels residus municipals generats. Les darreres dades disponibles, corresponents a l’any 2017, indiquen que la recollida selectiva bruta de la matèria orgànica va ser de 379.000 tones. L’objectiu és que l’any 2020 el 60% en pes dels residus orgànics es pugui valoritzar.

L’orgànica està constituïda fonamentalment per restes de menjar i residus vegetals de petites dimensions que es poden recollir selectivament i són susceptibles de degradar-se biològicament per transformar-se en recursos, tant materials (compost), com energètics (biogàs).

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació