Dijous, 25 d'abril de 2024
hidroelèctriques

Endesa nega haver assecat el riu Flamisell

L'empresa assegura que totes les seves hidroelèctriques de la Vall Fosca han funcionat cada dia i que no ha rebut formalment cap denúncia

Redacció 15 de gener de 2019 a les 09:04
Pintada contra Endesa a la Central de Capdella, en imatge d'arxiu | Clara Barbal
Endesa s'ha defensat de les acusacions per part de la CUP Vall Fosca d'haver assecat el riu Flamisell el dia 8 de gener, coincidint amb l'època de fresa de les truites, és a dir, quan aquests animals posen els ous. 

L'elèctrica argumenta que durant tot el mes ha mantingut totes les hidroelèctriques que té a la vall funcionant per evitar que les canonades es congelessin. També ha recalcat que no és l'única empresa que opera a la zona i desconeix si altres agents van actuar al riu.

Aquestes declaracions arriben després que la Fiscalia de Medi Ambient de Madrid hagi obert diligències contra Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell, tal com informàvem ahir a Pallars Digital. De moment, la companyia elèctrica diu que no ha rebut cap denuncia formal de ningú.

Incompliment de la concessió

La CUP va denunciar la manca de cabal al riu Flamisell a través de les xarxes socials i tot seguit als Agents Rurals. Posteriorment, Fiscalia ha fet saber directament a la CUP que obre diligències a Endesa per presumpte delicte ecològic per l'incompliment de les condicions fixades a les concessions, ja que la central de Capdella té un cabal ecològic (establert a la concessió del 1911) de 1.000 litres per segon, una quantitat que aquesta central no deixa anar al riu, segons afirma la CUP.
 
La formació anticapitalista explica que quan en una de les centrals del riu Flamisell hi ha una avaria o parada no programada, el cabal queda interromput i el riu pràcticament s'asseca. Per la CUP el problema deriva de la central de Capdella, que no deixa anar el cabal fixat. Segons els cupaires, si la central de alliberés la quantitat d'aigua que figura a la concessió, les avaries de les centrals de més abaix no afectarien al cabal ecològic del riu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació