Dades

El Pallars Sobirà ha reduït l'atur considerablement aquest 2018

La comarca pallaresa ha disminuït un 8,1% el nombre d'aturats, mentre que al Pallars Jussà el nombre de persones a l'atur ha baixat un 0,3%

per Redacció, 9 de gener de 2019 a les 10:15 |
Oficina de Treball de Tremp | GSV
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya va tancar el 2018 amb la xifra més baixa de desocupats des del 2007, just abans de la crisi, i es preveu que la taxa d'atur caigui per sota del 10% aquest 2019. Malgrat tot, la creació de llocs de treball no ha estat homogènia a tot el país, i fins i tot hi ha comarques on la caiguda del nombre d'aturats s'ha reduït quasi el 17% mentre que, en d'altres, s'ha mantingut quasi inalterada i no ha arribat a l'1%.

En termes relatius, la disminució s'ha concentrat als dos extrems del país: a les Terres de l'Ebre i a les comarques pirinenques i l'Empordà. En el cas del Pallars Jussà, la reducció ha estat del 0,3%, una xifra poc destacable, però al Sobirà la reducció ha estat més significativa, d'un 8,1%.


Tal com mostra el gràfic següent, al Pallars Jussà hi ha un total de 574 persones aturades, que representen el 7,3% de la població. A la seva comarca veïna, 216 persones es troben a l'atur, que representen el 4,7% de la població.


Nota sobre el mapa: Clicant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el nombre d'aturats i aturades amb què va tancar l'any, la reducció d'aquest nombre durant el 2018, i el percentatge de veïns i veïnes de 16 a 64 anys a l'atur. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Agafant a altres comarques del Pirineu com a exemple, l'Alta Ribagorça lidera la reducció del nombre d'aturats, amb una disminució del 16,7%, per bé que, en termes absoluts, en ser una comarca petita, la disminució no és tan extraordinària, ja que han passat de 108 a 90 desocupats. La Val d'Aran la segueix de prop, amb un 13,4%.

La disminució, en termes percentuals, s'ha concentrat als dos extrems del país: a les Terres de l'Ebre i a les comarques pirinenques i l'Empordà


No cau més on més n'hi ha

El percentatge de reducció del nombre d'aturats no equival necessàriament a la taxa d'atur de cada comarca. És a dir: el nombre de desocupats no ha caigut més allà on n'hi havia més, sinó que això respon a altres elements. Si s'observa un mapa comarcal on es representa el percentatge d'aturats entre els veïns d'entre 16 i 64 anys, es visualitza que, per exemple, aquest és baix en les comarques pirinenques, on també s'ha reduït encara més aquest any ( cal tenir en compte que aquesta no és, però, la taxa d'atur, ja que es calcula només sobre la població activa, la que pot treballar i ho vol fer).

Així, en tres de les quatre comarques on el percentatge d'aturats és més baix (Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà), aquest ha caigut per sobre del 10% el darrer any.


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Clicant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el nombre d'aturats i aturades amb què va tancar l'any, la reducció d'aquest nombre durant el 2018, i el percentatge de veïns i veïnes de 16 a 64 anys a l'atur. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació