Divendres, 19 d'abril de 2024
SELECCIÓ TV

«La dona alada i les feres del Cardós», un conte-guia sobre les Valls de Cardós

El llibre es va presentar a Ribera de Cardós el passat 28 de desembre i recull el testimoni dels padrins i padrines de la zona i els dibuixos dels nens i nenes de les valls

Redacció 4 de gener de 2019 a les 11:02

La dona alada i les feres del Cardós és un llibre innovador amb el qual petits i grans poden descobrir indrets màgics de les Valls de Cardós. Aquest conte-guia es va presentar el passat 28 de desembre a l'Hotel la Ribera de Ribera de Cardós i és un conte infantil i a la vegada una guia que conté rutes a peu senzilles que es poden fer des de cadascun dels pobles de la Vall de Cardós. En la presentació, els autors, infants i padrins van compartir escenari explicant els records més impactants, i la Roser Gabriel va posar la música en directe.

Aquest llibre relata la història de com els padrins, padrines, nens i nenes de les Valls de Cardós troben la fórmula perquè els seus desitjos es facin realitat, ja que amb el seu esforç, aconsegueixen tenir els camins nets entre pobles i els seus veïns més contents i units. També són protagonistes del conte el mossèn, la metgessa, la mestra, els bombers voluntaris i la fauna salvatge (o feres). Darrera d'aquesta iniciativa hi ha la difusió de la cultura de les herbes medicinals, el treball manual, la cura de la llar, el camp i la família i, actualment, el sentiment d’abandó del món rural.

El conte ve acompanyat d’una guia per conèixer els 18 pobles de les Valls de Cardós i els seus racons màgics, sempre a tocar del poble. En cada passejada hi ha elements descrits pels padrins i padrines, que rememoren tot allò que van conèixer quan eren joves: coves, llobateres, passos, bordes, costums…

Aquesta iniciativa de l'Associació cultural, cívica i esportiva de les Valls de Cardós ha estat possible gràcies a l’ajut europeu FEADER i el recolzament dels tres ajuntaments de les Valls de Cardós, el Parc Natural del l'Alt Pirineu, l’estudi creatiu Infinitgràfic i Edicions Salòria. L'il·lustrador del conte és Jordi Ciborro, que va realitzar unes originals pintures sobre escorça. Les nenes i nens de l'Escola els Minairons de Ribera de Cardós també l'han dibuixat.

Per altra banda, el Jan de Cassibrós, l’Olga de Boldís Jussà, la Maria de Boldís Sobirà i el Cesc d’Arrós han col·laborat amb la redacció dels textos de les excursions i l’Anna Vega i la Núria Doya han donat els seus consells fotogràfics. Però, sobretot, cal destacar el testimoni dels padrins i padrines de les Valls de Cardós.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació