Divendres, 19 d'abril de 2024
regants de tremp

Els regants de Tremp hauran de pagar 75 euros per hectàrea a Endesa

Després de 20 anys, pagaran el cànon anual que reclama l'empresa elèctrica, corresponent al període que va del 1999 al 2007

Redacció 28 de desembre de 2018 a les 10:06
Imatge d'arxiu de les obres del regadiu de la Conca de Tremp | Arnó
L’Assemblea de la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp ha aprovat gairebé per unanimitat acceptar el preu que la companyia Endesa reclama als propietaris com a cànon per l’ús del canal, de 75 euros per hectàrea i any. El nou preu implica un augment del 250% sobre el cànon que havien pagat durant dècades. Entre els vots, tan sols hi ha hagut dues abstencions entre els més de mig centenar d'assistents.

Des de l'any 1912, Endesa i les empreses que l'han precedit lloguen els canals de reg als agricultors de Tremp. Durant dècades, els regants havien pagat un cànon de 0,30 euros per hectàrea i any, però l'any 1999 l’elèctrica va voler actualitzar els preus. Els regants s’hi van negar i van al·legar la decisió de l’elèctrica davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que va donar la raó a l’empresa. L’any 2000, els regants van portar el nou cànon a la justícia i el 2007 el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó es va posicionar de nou a favor de la companyia elèctrica.

Després de llargues negociacions, s'ha arribat a un acord sobre el preu i les condicions de pagament i els regants han acceptat pagar el cànon. En l’assemblea també s'ha aprovat delegar a la Diputació de Lleida el cobrament de la quota anual i el primer rebut es girarà el proper mes de febrer. Cal recordar que cap al 2003 també es van pagar les quotes de forma excepcional.

Es podria prescindir dels canals d'Endesa

Segons explica el diari Segre, el president de la comunitat de regants, Josep Durany, destaca que les obres d’ampliació i modernització del reg continuen aturades i si algun dia la Generalitat les reprèn podran prescindir dels canals d’Endesa. Aquestes obres permetrien ampliar el reg de les 1.800 hectàrees actuals fins a les 4.634. Precisament, Compromís per Tremp ha presentat recentment una moció al ple per reclamar a la Generalitat una partida per reprendre les obres del regadiu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació