Divendres, 19 d'abril de 2024
educació

41 membres de l’Institut de Tremp surten en defensa de Manel Riu

Arran d’un article publicat al suplement del diari "El Mundo", en el qual la periodista Leyre Iglesias titlla Riu de "professor de l’odi"

Jordi Ubach Llorens 19 de desembre de 2018 a les 10:19
Manel Riu, el passat gener, abans de declarar al Jutjat de Tremp | Jordi Ubach
Un total de 36 membres del claustre i del personal administratiu i de serveis de l’Institut de Tremp, als quals s’hi han sumat avui cinc persones més, han volgut expressar el seu suport al professor Manel Riu. Ho han fet arran de la informació apareguda el passat dia 9 de desembre al suplement Crónica, del diari El Mundo, en el qual i entre d’altres acusacions, la periodista Leyre Iglesias titllava el de Benavarre, veí de Tremp, com el “professor de l’odi”.

En un comunicat emès als mitjans, els signants asseguren que la finalitat de l’entrevista en qüestió no és informar, sinó “criminalitzar” una persona en concret, així com contribuir, segons afirmen, a la “campanya d'acusacions d'adoctrinament contra l'escola catalana” per “situar-la contínuament al centre d’atenció” i d’aquesta manera “acabar justificant-hi una intervenció”.

El personal de l'INS Tremp també lamenta que el titular de la crònica parli del Professor de l’odi sense que hi hagi hagut cap sentència condemnatòria, i asseguren que acusar una persona i finalment un col·lectiu “a base de mentides i generalitzacions”, justament, “fomenta l’odi”. Asseguren que la tergiversació de la crònica arriba fins a tal punt que finalment “porta a dubtar de l'existència real d'alguns dels testimonis que hi apareixen”.

De fet, no solament els companys de feina de Manel Riu s’han manifestat al seu favor. En els últims dies i arran de la publicació de l’article signat per Iglesias, han estat molts els exalumnes i veïns de Tremp i d’arreu que, majoritàriament a través de les xarxes socials, han sortit al pas per defensar el professor. 

​Per tots aquests motius, els 41 membres del claustre i del personal administratiu i de serveis de l’Institut de Tremp reproven enèrgicament un tipus de periodisme que, “basant-se en la desinformació, persegueix descaradament objectius polítics”, segons han manifestat.

Acusat per la Guàrdia Civil

No és el primer cop que Manel Riu es troba sota el punt de mira. Cal recordar que el passat mes d'abril, la jutgessa de Tremp va arxivar de manera provisional la causa contra el professor, acusat per la Guàrdia Civil d’un delicte d’incitació a l’odi i revelació de secrets per un centenar de tuits publicats a Twitter i pels comentaris al seu perfil de Facebook.

Manel Riu va ser detingut per la Guàrdia Civil i traslladat a comissaria el 16 de novembre de 2017. Riu, però, es va acollir al seu dret a no declarar, i va estar deixat en llibertat després de signar uns documents al costat del seu advocat.

Un cas mediàtic

Manel Riu va participar el dijous de la setmana passada al programa Estat de gràcia de Catalunya Ràdio, on va donar el seu punt de vista sobre l’article apargut al suplement d’El Mundo. Aquest dimecres està previst que el professor també participi al programa Tot es mou de TV3.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació