Dimarts, 25 de juny de 2024
diputació de lleida

La Diputació de Lleida presenta un pressupost de gairebé 130 milions d'euros

Els comptes estan marcats pel desplegament de la fibra òptica, un nou pla d'ajuts als ens locals i la concurrència competitiva; Perelló ha encetat el diàleg perquè s'aprovin els pressupostos

Redacció 18 de desembre de 2018 a les 11:02
Rosa Maria Perelló anunciant els pressupostos pel 2019 | ACN
El govern de la Diputació de Lleida planteja un pressupost de 129.759.110,90 euros per al 2019, amb un increment del 0,34% en relació amb l'actual. Els comptes preveuen una aportació directa als ens locals de la Província de Lleida de prop de 50 milions d'euros, dels quals 10 milions aniran destinats a la implantació de la fibra òptica al territori, i uns altres 10 a un nou Pla de dinamització local.

La nova presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha destacat l'aposta de l'actual govern de la institució per la "transparència" i pels criteris "d'equitat, equilibri i responsabilitat" a l'hora d'atorgar ajuts públics. En aquest sentit, preveu disminuir els ajuts directes i aposta perquè al voltant del 80% dels ajuts concedits siguin per concurrència competitiva, o en tot cas per convenis específics o partides nominatives, que hauran de ser aprovats pel Ple.


Inversions en diferents àmbits del territori

Una de les actuacions destacades del projecte de pressupost és l'aposta pel desplegament de la fibra òptica al territori, amb una inversió prevista de 10 milions d'euros el 2019. Per Perelló, "aquest és un aspecte clau i necessari per aconseguir l'equilibri territorial, dotant de les màximes possibilitats d'accedir al món digital fins a l'últim racó de les nostres comarques".

La institució també planteja un nou Pla de dinamització local, amb una dotació de 10 milions d'euros el 2019, amb el qual vol donar continuïtat al Pla de reforç local en què la diputació ha injectat uns 20 milions d'euros als ajuntaments per a inversions en infraestructures i equipaments de caire municipal entre 2017 i 2018.

Altrament, el projecte de pressupost preveu distribuir 18,65 milions d'euros a l'àmbit de Salut Pública. Pel que fa al sector social, la proposta planteja destinar més de 8 milions d'euros a diferents programes propis de la diputació i d'altres participats per diferents entitats o administracions. Referent a la inversió en carreretes, Perelló ha explicat que actualment la Diputació de Lleida desenvolupa una vintena d'actuacions, amb un import total de més de 8 milions d'euros. La voluntat del govern de la institució és incrementar aquesta inversió en carreteres el 2019 amb el finançament provinent del romanent de la liquidació de l'exercici 2018.

Daltra banda, la diputació també destinarà partides per al desenvolupament de projectes FEDER i de Plans Estratègics Territorials (PEC). A més, el projecte de pressupost 2019 preveu consignar 4,8 milions al Patronat de Turisme, xifra que suposa un increment del 9% amb l'objectiu d'impulsar la internacionalització dels actius del territori.

Negociacions per aprovar els pressupostos

Rosa Maria Perelló ha explicat que el govern del PDECat manté converses amb la resta de formacions amb l'objectiu de sumar suport als comptes i ha expressat la seva voluntat per tal que els pressupostos del 2019 es puguin aprovar per unanimitat "perquè ens beneficien a tots". En aquest sentit, ha exposat que el govern de la institució va traslladar als grups una proposta inicial "oberta" a les seves aportacions, algunes de les quals s'han acabat incorporant.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació