Divendres, 19 d'abril de 2024
serveis socials

Perelló inaugura a Tremp el nou Espai Enrique Vicente, nova seu d’Alba Jussà

La presidenta de la Diputació de Lleida també ha visitat a la ciutat el primer Centre per l'autonomia personal del Pirineu

Jordi Ubach Llorens 13 de desembre de 2018 a les 18:23
Rosa Maria Perelló, a l’exterior del nou Espai Enrique Vicente de Tremp | Jordi Ubach
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha visitat aquest dijous la comarca del Pallars Jussà, on s’ha reunit a Tremp amb l’equip de govern del Consell Comarcal, encapçalat pel seu president, Constante Aranda, i amb els alcaldes de la comarca. Perelló ha visitat a la ciutat el Centre per l’autonomia personal, el Banc dels Aliments, les futures dependències de l’Espai d'atenció a les persones i el nou Espai Enrique Vicente. 

En primer lloc, Perelló i la resta d’autoritats, entre les quals també hi ha estat present l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, i la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, s’han dirigit al Centre per l'autonomia personal. Es tracta del primer espai d’aquestes característiques que s'obre al Pirineu i el segon de la demarcació de Lleida en oferir un servei d'informació i orientació a càrrec d'una terapeuta i puntualment altres professionals. Com el seu nom indica, s’hi tracten aspectes relacionats amb la promoció de l'autonomia personal i la relació amb l'entorn.

En aquest mateix indret, ha visitat la seu del Banc dels Aliments, l'anomenada botigueta, que recull els productes alimentaris excedentaris i altres productes de primera necessitat per a la higiene personal i de la llar. Ambdós serveis han gaudit de reformes integrals que han estat possibles gràcies al finançament amb 40.000 euros per part de la Diputació de Lleida, la qual cosa ha suposat pràcticament el 87% de la inversió total, i que ha estat executada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.
 

Trobada amb l’equip de govern del Consell i els alcaldes de la comarca. Foto: Diputació


El tercer servei que han visitat les autoritats ha estat l'Espai d'atenció a les persones, de 250 metres quadrats, 30 dels quals estan ocupats per l'aula de formació del Centre per l'autonomia personal, que ha estat arranjada amb prop de 10.000 euros aportats per la Diputació.

L’acte principal de la jornada, però, ha estat la inauguració del nou Espai Enrique Vicente, dedicat a qui fou durant 21 anys secretari de l’Ajuntament de Tremp i durant dos del Consell Comarcal, mort de forma sobtada l’any 2011. Es tracta de la nova seu a la ciutat de l’associació Alba Jussà, un projecte pioner en atenció a persones amb discapacitat i problemàtica de salut mental al Pallars Jussà i que compta ja amb 40 usuaris.

La presidenta de la Diputació ha destacat que, "amb la posada en funcionament d'aquests serveis, s'evita que molta gent del Pirineu hagi de fer desplaçaments llargs i això resulta una ajuda indispensable per a aquestes persones i les seves famílies". En aquest sentit, ha afegit que és necessària la implicació i la sensibilitat de les administracions públiques en aquest tipus de serveis, i ha assegurat que la legislatura actual, encara que “curta”, destacarà “per la major implicació amb els entitats socials”.
 

Usuaris i representants institucionals a l’interior de les dependències d’Alba Jussà. Foto: Diputació


Constante Aranda ha explicat que ja la passada legislatura es va detectar una mancança pel que fa a l’oferta de serveis socials a la comarca i que gràcies a l’Associació Alba i la col·laboració de l’Ajuntament de Tremp i la Diputació avui la situació ja és radicalment diferent. Aranda ha explicat que la posada en funcionament d'aquests nous serveis han suposat “un revulsiu” pels usuaris i les seves famílies, ja que els ha suposat “una millora del 100% de la qualitat de vida”.

Joan Ubach, de la seva banda, s'ha mostrat satisfet perquè aquest nou Espai Enrique Vicente sigui ja una realitat i complementi, segons ha dit, el servei que també es dona al municipi amb el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). Ubach, que ha tingut un record especial per Vicente, amb qui va compartir feina en la seva primera etapa com alcalde, ha assenyalat que els serveis socials són “del tot necessaris” en una comarca com el Pallars Jussà.

La Diputació ha col·laborat amb aquest servei finançant íntegrament l'adquisició per part del Consell Comarcal d'un vehicle adaptat de nou places, que ha suposat una subvenció de 30.000 euros. Perelló ha mostrat el compromís de la Diputació de Lleida a complementar la centralitat dels serveis socials que es presten a la comarca, uns serveis que ha qualificat de “beneficiosos” per a les persones.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació