Dissabte, 27 d'abril de 2024
pirineu

​El president del Sobirà demana fer un front comú per defensar el Pirineu

La Diputació de Lleida aposta per "estar al costat del territori" implementant serveis bàsics per frenar el despoblament

Redacció 30 de novembre de 2018 a les 17:19
Monterde, Perelló i Isús, aquest matí a Sort | Diputació de Lleida
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha reivindicat aquest divendres a Sort fer un front comú per defensar el Pirineu en el marc de les jornades El Pirineu: nous reptes i propostes vertebradores, organitzades per l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Isús n'ha agraït l'organització però ha anat més enllà i ha demanat posar en marxa les conclusions que se n'extreguin.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presentat la jornada, en la qual també hi ha participat l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i ha destacat l'aposta de l'ens provincial per "estar al costat del territori" implementant serveis bàsics referents a l'assistència sanitària i l'ensenyament, així com "el desplegament de la fibra òptica", que és un punt bàsic "per a qualsevol activitat econòmica". Perelló ha remarcat que la demarcació de Lleida suposa una tercera part del territori de Catalunya i només el 6% de la població, xifra que s'agreuja quan es parla del Pirineu.

La presidenta de l’ens provincial també ha assenyalat que hi ha en marxa, en coordinació amb els consells comarcals, diversos projectes europeus sobre biomassa i un projecte en dinamització turística per consolidar un model sostenible i competitiu a partir de la valorització del patrimoni natural i cultural.
 

La jornada ha tingut lloc a l’Oficina Comarcal de Turisme. Foto: Diputació de Lleida


Sort ha acollit la segona de les tres jornades previstes dins aquest cicle, centrant-se específicament en els serveis públics i el despoblament. La presidenta de la Diputació ha assenyalat la importància de buscar solucions pel despoblament històric d'aquestes comarques i noves maneres de prestar serveis. A tall d'exemple Perelló ha citat la necessitat de disposar d'uns bons serveis sanitaris i accés a les noves tecnologies.

De la seva banda, Carles Isús ha dit del Pirineu que és "el gran prestador de serveis ambientals" i ha demanat inversió per compensar aquest servei. Pel president comarcal s'hauria de posar ordre al “desgavell" de normatives i lleis que hi ha en vigència i ha demanat adaptar-les a la realitat actual del Pirineu i a la seva gent. Isús ha assenyalat que s'haurien de fer en consens amb el territori i no d'esquena amb aquest.

Les conferències d'avui han posat l'accent en les particularitats orogràfiques i demogràfiques del Pirineu, amb un territori tortuós i un hàbitat força escampat en petits nuclis, un fet que dificulta l'accés de la població als serveis propis d'una societat moderna. Aquestes carències imposen l'adopció de noves fórmules de prestació de serveis i de finançament per tal que la població gaudeixi d'unes condicions de benestar satisfactòries.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació