Dijous, 25 d'abril de 2024
hidroelèctriques

ERC demana recuperar la titularitat pública de quatre hidroelèctriques del Pallars

Els republicans tramiten una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per recuperar la gestió i titularitat de les centrals amb concessions vençudes

Redacció 28 de novembre de 2018 a les 09:06
Imatge exterior de la central hidroelèctrica de Talarn | Ajuntament de Tremp
El grup d'ERC del Congrés dels Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè es recuperi la gestió i titularitat pública de les vuit centrals hidroelèctriques del Pirineu que han exhaurit el termini de concessió. Entre elles es troben les centrals de Talarn, la Pobla de Segur, Gavet de la Conca i Terradets.

La proposta, que firmen els diputats Xavier Eritja i Joan Capdevila, es debatrà a la comissió de Transició Ecològica. El grup recorda que l'elèctrica italiana Enel, que controla el 70% d'Endesa (que al seu torn havia absorbit el 1999 les elèctriques Fecsa i Enher) ha acabat essent titular de vuit centrals hidroelèctriques amb concessions ja vençudes de fa anys: Ovilla, Seròs, Talarn, Camarasa, la Pobla, Sant Llorenç de Montgai, Gavet i Terradets.

"Fa anys que aquestes concessions haurien d'haver revertit a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre", ha denunciat Eritja. Es tracta de l'organisme avui dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica que concedeix i gestiona les concessions. Les vuit centrals hidroelèctriques d'Endesa-Enel al Pirineu que tenen concessions caducades "sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear", ha recordat el diputat.

ERC considera una greu irregularitat que es continuïn mantenint aquestes concessions, amb el consegüent benefici per a l'operadora, que ja no n'hauria d'estar al capdavant, i reclama recuperar-ne el control per traspassar-lo a qui correspon, que és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. El passat 10 d'octubre, el també diputat d'ERC Jordi Salvador va registrar al Congrés una bateria de preguntes sobre el tema al Govern espanyol, demanant resposta per escrit. De moment, segons fonts del partit, no ha rebut resposta.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació