Divendres, 19 d'abril de 2024
reciclatge

S'acorden millores en el tractament de residus del Jussà

Al 2020 es volen començar les obres per reformar la planta de compostatge i implementar una nova planta de triatge i de residus

Redacció 19 de novembre de 2018 a les 09:32
Reunió sobre el tractament de residus al Jussà | Consell Comarcal del Pallars Jussà
El dipòsit supracomarcal de Fígols, al terme municipal de Tremp, rep els residus del Pallars Jussà i el Sobirà, de la Val d'Aran i de l'Alta Ribagorça i els inclou a la planta de compostatge per al reciclatge de matèria orgànica, donant servei a uns 35.000 habitants.

Per aquest motiu, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i els presidents del Conselh Generau d’Aran i dels Consells Comarcals del Pallars Jussà, Sobirà i Alta Ribagorça s’han reunit per avaluar el funcionament dels diferents serveis que el Consell Comarcal del Jussà presta en matèria de residus en aquestes comarques.

Augmentarà el nombre de residus reciclats

En el marc de la trobada s’ha acordat la signatura d’un conveni que permetrà finançar els treballs tècnics necessaris per a poder disposar durant el 2019 d’un projecte executiu per millorar la planta de compostatge i la implantació d’una nova planta de triatge i de residus. Les obres s’iniciaran durant el 2020 i comportaran la reducció considerable del volum de residus dipositats a l’abocador. A més, durant el 2019 també es procedirà la clausura ambiental dels vasos de l’abocador que ja s’han omplert.

Josep Maria Tost ha considerat que “aquesta és una actuació mediambientalment necessària i que alhora fa més sostenible la gestió de l’abocador”.  Es tracta d'un projecte ambiciós que podria superar els tres milions d’euros i que es preveu que entrarà en funcionament en els propers dos o tres anys.

Aquest tipus d’instal·lació permet fer una selecció dels residus separant aquells que són aprofitables, evitant-ne la seva entrada a l’abocador i augmentant notablement el volum de residus que es reciclarien en aquestes comarques.

Més de 20 anys en funcionament

Actualment, el Centre de Gestió de Residus del Pallars Jussà consta d’una planta de compostatge i un dipòsit controlat, que es va construir l’any 1997 per part de l’Agència de Residus de Catalunya. L’any 2002 es va projectar l’ampliació del dipòsit i la construcció d’una planta de compostatge, que van entrar en funcionament l’any 2004. Ara fa un any aproximadament, es va fer una nova ampliació per ampliar la seva capacitat d’emmagatzematge.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació