Divendres, 26 d'abril de 2024
pintura

El Bisbat i el Govern obren la porta a noves intervencions a esglésies del Pirineu

Les pintures de Santi Moix a Sant Víctor de Saurí, que s'han inaugurat aquest divendres, es podran veure de manera estable a partir del mes de març

Redacció 17 de novembre de 2018 a les 11:33
Laura Borràs i Joan Enric Vives van ser presents a la inauguració | Ajuntament de Sort
El bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, han obert la porta a noves intervencions artístiques a esglésies del Pirineu. Així ho han anunciat aquest divendres al vespre durant l'acte d'inauguració de les pintures murals que l'artista Santi Moix ha fet a l'església de Sant Víctor de Saurí, al terme municipal de Sort.

Laura Borràs ha dit que "és bo" que artistes contemporanis "ajudin a repensar els monuments" com les esglésies, sempre prioritzant la conservació dels edificis. Joan Enric Vives, de la seva banda, ha explicat que el Bisbat d'Urgell té més de 500 ermites romàniques per conservar i restaurar però que si a més a més en algunes "es pot fer intervencions de qualitat, com les de Santi Moix, molt millor".
 

Santi Moix explica la seva intervenció durant l’acte d’inauguració. Foto: Bisbat d'Urgell


L'obra de Santi Moix és atrevida, enigmàtica i de vegades inquietant. Navega entre l'abstracció i la figuració, ocupant un paper rellevant la natura i la relació de l'home amb aquesta. Tot aquest món és el que ha plasmat a l'església de Sant Víctor. Els treballs van iniciar-se l’any 2015 i l’artista els ha anat completant en diferents fases fins aquest any en curs.

La tècnica de la pintura al fresc és la que domina bona part de la intervenció artística que s'ha portat a terme. Per a realitzar alguns dels elements que acompanyaran l'obra, fonamentalment flors i elements vegetals, s'ha fet amb material sintètic adherit al morter de calç. Finalment, la flor central de l'absis s'ha fet amb porcellana.
 

Moix, durant la seva intervenció, en imatge d’arxiu. Foto: Ajuntament de Sort


Aquesta intervenció ha de suposar dinamitzar culturalment i turísticament el poble de Saurí, de poc més d'una dotzena de veïns. Entre els que hi estiuegen hi ha l'artista Santi Moix i d'aquest vincle va sortir la iniciativa. La gent del poble, que sempre el veien anar amb el cavallet i les pintures amunt i avall, li van proposar pintar l’església. 

La intervenció pictòrica de l'església de Saurí es podrà visitar de manera estable a partir del 2 de març del 2019. Pels dies 22 i 29 de desembre s'han programat visites guiades. 

📸 FLAIX: Imatges de l’interior de l’església de Saurí

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació