Dimarts, 5 de novembre de 2024
escola de pastors

L'Escola de Pastors es presenta arreu del territori

L'Escola ja ha rebut 21 sol·licituds a dues setmanes de tancar les inscripcions, per aquest curs s'acceptaran a 17 alumnes

Redacció 13 de novembre de 2018 a les 11:31
Mel Brusaferri, a l'estable on dormen les 14 vaques de la seva explotació | Isaac Muntadas
Aquest dilluns, l'Agència de Desenvolupament del Ripollès (ADR) ha presentat el nou curs de l'Escola de Pastors de Catalunya al Mas el Pujol de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta és una de les parades que fa l'Escola de Pastors a tot el territori, per tal de presentar el nou curs.

Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors de Catalunya, ha explicat a Pallars Digital que les delegacions territorials s'encarreguen d'organitzar presentacions i xerrades per donar a conèixer el projecte arreu. Aquest divendres es presentarà a Manresa.


Les inscripcions per al nou curs ja estan obertes i fins al moment s'han apuntat 21 persones, més de les places que s'oferten; un total de 17. "El període d'inscripcions tanca el proper 25 de novembre i les entrevistes personals es faran els dies 13 i 14 de desembre", ha concretat la Laia Batalla.

A Catalunya han desaparegut 52.739 explotacions agràries en els últims 20 anys. Això significa que cada any es perden unes 2.637 explotacions (7 al dia). A més, a l'Estat Espanyol, el 61% dels pagesos tenen més de 50 anys i únicament el 7% dels pagesos de tot Europa tenen menys de 35 anys. Per tant, d'aquí una dècada el vell continent haurà perdut la meitat dels membres de la professió. Unes xifres demolidores pel sector primari que no conviden a l'optimisme. Per aquests motius, l'any 2009 va néixer l'escola de pastors al Pallars Sobirà (Rialp) i, només un any després, es va estendre a tot Catalunya. Enguany, la iniciativa ha celebrat el 10è aniversari.

Un curs a l'Escola de Pastors

Després d'un procés de selecció, s'escolliran aquelles persones que realment vulguin treballar al camp o amb animals per convertir-se en els futurs pastors i pastores de Catalunya. D'aquesta manera, es vol intentar frenar la sagnia d'explotacions que tanquen diàriament.

Les 17 persones que superin la selecció estaran un mes fent teoria intensiva (del 18 de març al 13 d'abril) al Pallars Sobirà. Tot seguit, es distribuiran arreu del territori en funció de les seves preferències per fer pràctiques en una o diverses explotacions agràries durant quatre mesos. Les pràctiques es poden fer des del 24 d'abril fins ara al desembre. A més, durant aquests mesos es faran quatre seminaris d'una setmana de durada sobre alimentació, sanitat, producció càrnia i lletera i pla d'empresa.
 

Les vaques de Brussaferri descansant al camp. Foto: Isaac Muntadas


En Mel, d'arquitecte a formatger

El lloc escollit per dur a terme la presentació al Ripollès no ha estat a l'atzar, ja que allà fa un temps que hi viu un exalumne d'aquest escola, el Mel Brusaferri, el qual ha impulsat la seva pròpia formatgeria amb vaques de llet després de fer pràctiques en dues explotacions agràries de la zona.

Brusaferri prové del món urbanita, ell treballava d'arquitecte a Barcelona i arrel de la crisi immobiliària del sector va haver de reinventar-se per complet. Quan era petit, aquest italià nascut a Milà, estiuejava amb la seva família als Alps. Allà veia com es cuidaven les vaques i es feia el formatge. Per tant, tot i viure a la ciutat durant tota la seva vida, tenia nocions del món rural i va decidir llençar-se a la piscina per saber si valia per fer de pagès. En poc més de dos anys, el seu somni s'ha fet realitat i aquest italià s'ha quedat a viure al Ripollès i ja regenta la seva pròpia formatgeria.

Brusaferri atribueix la pèrdua d'explotacions agràries a la burocràcia, que qualifica ''d'ofegadora''. Per il·lustrar-ho, el formatger ho ha exemplificat amb el decret de la llet crua impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ara fa uns mesos. Aquest decret permet al pagès vendre la llet directament i a un preu més alt. Amb tot, aquesta llet ha de passar per una gran quantitat de controls sanitaris. ''Està bé fer controls i registres, però això et treu moltes hores de feina i et posen moltes traves'', ha dit.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació