Dijous, 25 d'abril de 2024
fires

Salàs transporta al visitant a l'antiga fira de bestiar

La 14ena Diada de Rememoració de la Fira de Salàs posa de manifest la importància de les fires com a elements de dinamització econòmica i de canvis en l'estructura social i familiar

Redacció 9 de novembre de 2018 a les 10:53
Representació de Les morralles del Sobrany a l'Era de Pòlit | Jordi Ubach
Aquest cap de setmana Salàs de Pallars celebra per 14è any la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, una fira de bestiar de peu rodó que va ser de gran rellevància per la població pallaresa i que es va celebrar fins a finals dels anys 60. Com és habitual, les activitats d'enguany giren entorn la importància històrica de la fira, que des de l'organització interpreten des d'un punt de vista etnogràfic que ajuda a comprendre la societat de l'època.

"A les societats occidentals d'economia agrícola la casa ha esdevingut sempre la propietat privada més elemental. Un espai tancat on els límits entre l'interior i l'exterior, entre lo privat i lo públic estan perfectament delimitats", s'explica al fulletó de l'esdeveniment, que destaca que en "arribar la fira, de la mateixa manera que el poble obria les seves fronteres simbòliques i físiques a uns grups humans aliens a la comunitat, les famílies oferien el seu espai més privat a unes persones, en molts casos desconegudes, que no formaven part de l'estructura familiar i veïnal".

En aquest sentit, les cases i les eres deixaven de ser uns espais tancats i privats per a convertir-se en llocs oberts i públics. Aquesta inversió de funcions comportava una variació total dels esquemes mentals i del sistema de valors pels quals es regia la família durant la resta de l'any.

Homenatge a les fires d'abans

Els actes més destacats de l'esdeveniment s'han programat pel diumenge 11, amb la 6a Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó, a les 12h, amb una cercavila, balls i la representació teatral del llibre de Pep Coll Les morralles del Sobrany, a càrrec de la companyia A Galet i d'alumnes de l'escola de Salàs. Abans s'haurà celebrat el 9è Concurs de Ratafia de Nous i la corresponent entrega de premis. 

Al llarg del diumenge hi haurà esmorzar amb productes KM0, cabaret, l'Exposició de rucs, ambientació teatral, un taller de llana a càrrec de l'Obrador Xisqueta i un dinar popular, entre d'altres. Però la fira ja començarà el dia anterior, amb una caminada de Salàs a Rivert pels camins de pastors, així com la presentació del quart volum dels Quaderns de la Fira i música i balls tradicionals.
 

Consulta el programa complet de la Fira de Salàs

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació