Dijous, 25 d'abril de 2024
fires

L'ovella Xisqueta pren el protagonisme a la Fira de Tardor de Sort

El certamen, que se celebra aquest cap de setmana, presenta novetats com el "1r Tast de Nas"

Redacció 8 de novembre de 2018 a les 10:59
Concurs Morfològic Nacional d'Ovella Xisqueta | Toni Grases
La Fira de Tardor de Sort és una fira que es celebra des de temps immemorials, on l’ovella Xisqueta és la protagonista. Aquest proper cap de setmana del 10 i l’11 de novembre les persones que s'apropin a Sort podran gaudir del mercat multisectorial i d’un ampli programa d’activitats.

L’origen de la Fira de Tardor de Sort rau en la necessitat de trobada per la compra-venda de bestiar. Aquest aspecte s’ha anat perdent amb el pas del temps fruit del canvi de costums i l’evolució del sector agrícola i ramader, obrint la porta a una fira multisectorial.

Actualment, l’activitat de compra-venda de bestiar ha evolucionat cap a la promoció de l’Ovella Xisqueta, la coneguda raça d’ovella autòctona catalana que s’ubica majoritàriament al Pirineu de Lleida. L’objectiu és posar en valor aquesta ovella i l’activitat ramadera que s’hi relaciona. Per aquest motiu, el diumenge es celebra el 4rt Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta, organitzat per l’Associació de Criadors d’Ovella Xisqueta (ACOXI) amb el suport de l’Ajuntament de Sort, que premia a l’explotació que presenta la millor mostra d’aquesta raça.

En el marc d’aquest concurs els ramaders fan una exhibició de costums de pastoreig amb l’esperat Concurs del Ganxo, una tècnica tradicional que ajuda al pastor o pastora a agafar a l’ovella. I un any més, el concurs compta amb el cabaret pagès de l’Esperanceta, una senyora molt sàvia que sorprendrà a tothom.
 

Fira de Tardor de Sort 2017. Foto: Toni Grases de Photoset


Cervesa, ratafia i productes km0

Seguint amb aquest esperit de canvi i adaptació a nous contextos, la fira es consolida com un esdeveniment on s’hi celebren diverses activitats culturals i lúdiques. Entre elles, la Mostra de cerveses artesanes de proximitat, on a part de poder provar una àmplia diversitat d’aquesta beguda, es gaudirà de diverses actuacions musicals, un concurs per triar la millor cervesa de la mostra, i la novetat d’aquest any: el 1r Tast de Nas, un altre concurs que consistirà en endevinar diferents classes de llúpol.

La Fira de Sort també vol ser un aparador dels productes i tradicions pallareses, és per això que la Fundació Casanovas-Sansa a través del projecte Recossira organitza per 9è any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars, on s’hi apleguen més de cinquanta mostres artesanes d’aquest licor tant aromàtic.

En aquest sentit, cal destacar l’Àrea KM0, un circuit on artesans i artesanes de tota la comarca, així com també comerços, indústries i entitats, exposen els seus productes i serveis, mostrant tota la riquesa i varietat del Pallars Sobirà, per generar sinergies entre expositors i visitants i fomentar les relacions comercials dins la zona.
 

Consulta el programa complet d'activitats de la Fira de Tardor de Sort

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació